Intervju Mimmi Bashiri

Musikförläggarnas föreningsstämma den 21 april 2017 valdes Mimmi Bashiri in som ny ledamot i styrelsen. Mimmi inledde sin karriär i musikbranschen 1992 och arbetar idag som vd för Extreme Music Scandinavia och Senior Director Marketing & EMEA på Extreme Music i London.

Hur ser du på ditt uppdrag som styrelseledamot i Musikförläggarna?

– Musikförläggarna gör ett fantastiskt jobb både internt i alla de olika arbetsgrupperna, från kansliet och inom styrelsen, men även via alla de olika samarbeten de har över gränserna med andra organisationer och intresseföreningar – allt för medlemmarnas bästa. Det är en stor ära att få chansen att vara en liten pusselbit i denna fina organisation. Jag är också glad och tacksam att fler kvinnor ges möjlighet till styrelsearbete, och att kunna få tillföra en röst för produktionsmusiken.

Vad kommer du, med din expertis, kunna tillföra styrelsearbetet?

– Jag hoppas och tror att mina många års erfarenhet av att arbeta med synkronisering och licensiering kommer att kunna bli till nytta för styrelsen. Då jag suttit med i styrelsen en omgång tidigare, så hoppas jag att ”inskolningen” kommer att gå snabbt och smidigt.

Ser du några tydliga utmaningar för förlagsbranschen?

– Det är ständiga utmaningar ;) Då den tekniska utvecklingen går så otroligt snabbt, så gäller det att hinna hänga med på alla de spännande och fantastiska möjligheter detta innebär för både upphovspersoner och musikförlag, utan att tappa bort värdet på musiken och upphovsrätten på vägen.

Är det någon fråga du brinner särskilt mycket för?

– Upphovsrätten.

Vilka är föreningens viktigaste uppgifter nu och framåt?

– Att ständigt verka för medlemmarnas bästa samt att samverka kring branschfrågor.

Namn:  Mimmi Bashiri
Ålder: snart 49
Började i branschen: ”Musikkarriären” började på skivbolaget Sony Music Entertainment när jag flyttade till Stockholm 1992. Jag jobbade där med Strategic Marketing – licensiering, complilation albums, special products mm. Sony Music var en fantastisk plantskola och grogrund för mig. Jag tog sedan steget in i produktionsmusik-världen, först via Match Music och ett par år senare tog jag modet till mig och startade upp Extreme Musics skandinaviska kontor här i Stockholm.
Arbetar till vardags som: VD på Extreme Music Scandinavia och som Senior Director Marketing & Sales EMEA på vårt huvudkontor i London.
Intressen: Familj, vänner, mat & vin, Italien…
Lyssnar på: På senaste tiden har jag lyssnat mycket på Bruno Mars och LP.  Men det beror på situation, humör, sällskap – jag tycker om så många olika typer av musik; Prefab Sprout, Jamiroquai, Frank Sinatra, U2, TLC, Biffy Clyro – the list goes on…