Mikrolicens

Mikrolicens för texter, ackord och noter

Musikförläggarna har skapat en licens för dig som vill lägga upp låttexter, noter och ackord på din sajt.

Internet är väldigt populärt när det kommer till att söka efter låttexter, noter och ackord. Enligt sökordsanalyser är ”lyrics” ett av de mest sökta i världen, något som också avspeglar sig i det antal sajter som tillhandahåller texter, noter eller ackord i någon form. Dessvärre saknar ett stort antal av dessa sajter tillstånd för det material de har publicerat. Detta vill vi ändra på. Därför har vi nu, tillsammans med musikskaparnas organisationer Skap och FST samt Stims promotionnämnd, tagit fram en ny licens, en mikrolicens för grafiska rättigheter. Licensen vänder sig till sajter som drivs av föreningar, ideella organisationer, privatpersoner med flera som lagt upp material i mindre omfattning. Tanken är att göra det enklare för dig som vill lägga upp en låttext, en not eller ackord på din sajt att få de tillstånd som behövs.

 

Musikförläggarnas mikrolicens

Enligt grundregeln behöver du som vill lägga upp låttexter, noter och ackord på din sajt ett tillstånd från den som skapat texten och musiken. Genom att teckna Musikförläggarnas mikrolicens får du detta tillstånd och låtskrivarna får ersättning för användningen.

För att kunna teckna Musikförläggarnas mikrolicens behöver din sajt vara:

  • Icke-kommersiell (och fri från annonser)
  • Politiskt och religiöst obunden
  • Innehålla max 20 verk (låttexter, noter eller ackord)
  • Max 10 000 unika besökare per år

Teckna Musikförläggarnas mikrolicens HÄR.

Vem kan teckna mikrolicensen?
Vanliga frågor och svar om mikrolicensen

Sajter som inte omfattas av licensen

För sajter som inte omfattas av licensen, till exempel sajter med omfattande material eller för sajter som bedrivs i kommersiell skala, måste du kontakta varje enskild rättighetshavare för att söka tillstånd. Musikförläggarna kan hjälpa till med kontakter i dessa fall. Skicka ett mejl" target="_blank"> till oss.