Vem kan teckna licensen?

Här nedan finner du några exempel på vem som kan (och inte kan) teckna Musikförläggarnas mikrolicens

Jag driver en fan page dedikerad till en speciell artist eller band, vad får jag lägga upp?

Vid tecknande av Mikrolicensen så får du publicera låttext, ackord och not för ett fåtal låtar. Vi rekommenderar dock dig att kontakta artisten eller bandets manager direkt för tillstånd om du vill publicera fler låtar än så. Kontaktinformation hittar du på artisten/bandets officiella webbsajt eller via skivbolaget. Ifpi kan hjälpa till med kontaktuppgifter till skivbolaget.

 

Jag sjunger i kör och vi vill lägga upp texter och noter på vår webb så att vi kan repa, är det ok?

Ja och nej, licensen täcker INTE publicering av noter för kör, däremot kan licens tecknas för att få lägga upp låttexter på körens webbsida. Tillstånd för att få publicera noter får kören från rättighetshavarna, oftast upphovspersonernas musikförlag eller från upphovspersonen direkt om denne inte har ett musikförlag. Hör av dig till Musikförläggarnas kansli för kontaktuppgifter.

 

Vi är ett företag som vill använda en låttext i reklam, kan vi teckna licensen?

Nej, licensen täcker inte in reklamsammanhang. Tillstånd sökes direkt från rättighetshavarna, oftast upphovspersonernas musikförlag eller från upphovspersonen direkt om denne inte har ett musikförlag. Hör av dig till Musikförläggarnas kansli för kontaktuppgifter.

 

Jag har en blogg och lägger då och då upp citat från låtar, hur mycket kostar det?

Då har du kommit till rätt ställe eftersom Mikrolicensen täcker denna användning. Kostnaden är 300 kr per år och licensen förlängs automatiskt efter 12 månader om du inte säger upp licensen minst 1 månad innan förlängningen.

Tänk på att upphovspersonerna har rätt att bli omnämnda i sammanhang med citatet och att en artist inte nödvändigtvis är den som är upphovsperson till låten.

Lägg gärna upp licensmärket på din blogg så att dina besökare kan se att du tecknat licensen och därmed ersätter låtskrivarna för användandet.

Du tecknar licensen här.

Här kan du läsa hur man tecknar mikrolicens steg för steg.

Vi är ett politiskt parti som vill lägga upp sångtexter på vår webb, kan vi teckna licens?

Nej, licensen täcker inte in nyttjande i politiska sammanhang. Tillstånd sökes direkt från rättighetshavarna, oftast upphovspersonernas musikförlag eller från upphovspersonen direkt om denne inte har ett musikförlag. Hör av dig till Musikförläggarnas kansli för kontaktuppgifter. För mer information om varför det är så, se ideell rätt.

 

Vi är en icke vinstdrivande organisation som vill lägga upp en låttext på webben, är detta ok?

Ja, Mikrolicensen täcker in nyttjandet så länge sammanhanget inte är i reklamsyfte. Det beror alltså på i vilket sammanhang ni publicerar texten eller noten. Om sammanhanget däremot är i syfte för att göra reklam för organisationen (t.ex. webbannons) så måste tillstånd sökas direkt från rättighetshavarna, oftast upphovspersonernas musikförlag eller från upphovspersonen direkt om denne inte har ett musikförlag. Hör av dig till Musikförläggarnas kansli för kontaktuppgifter.

 

Jag har redan en massa låtar på min webbsajt. Varför måste jag teckna licens?

Tidigare har det inte funnits något enkelt sätt att få tillstånd för webbpublicering av grafiska rättigheter. Användaren har behövt kontakta var och en av rättighetshavarna för att få tillstånd att publicera. Med Mikrolicensen så är det nu möjligt att på ett enkelt sätt få tillstånd för publicering som tidigare egentligen varit otillåten. Därmed får också låtskrivarna ersättning för användning där de förut inte har fått något betalt. Om du ej vill teckna licens så kommer du bli ombedd att ta bort det material som är upphovsrättsligt skyddat. Se också avsnitten om upphovsrättsligt skyddad musik.

 

Mitt företag säljer låttexter upptryckta på canvas/tavlor/affischer och/eller inredningsföremål. Kan jag teckna licensen?

Nej, denna licens är för användning på webben. Den verksamhet du bedriver är av kommersiell karaktär och gäller dessutom fysiska föremål. Separat licens måste tecknas med rättighetshavarna. Vanligtvis med musikförlaget eller direkt med låtskrivaren om denne inte har ett förlag. Hör av dig till Musikförläggarnas kansli för kontaktuppgifter.

Teckna Musikförläggarnas mikrolicens HÄR!

Mer info:
Musikförläggarnas mikrolicens.
Frågor och svar om mikrolicensen.
Teckna mikrolicens – steg för steg