Teckna licens - steg för steg

Musikförläggarna har skapat en mikrolicens för dig som vill lägga upp låttexter, noter och ackord på din sajt (grafiska rättigheter).

Steg 1: Säkerställ att din webbsida är inom ramen för licensen

Följande påståenden ska stämma in på din sajt:

– Sajten har max 10 000 unika besökare per år.
– Sajten har max 20 upphovsrättsligt skyddade låtar dock ej av samma upphovspersoner (ex band/artist).
– Sajten är icke-kommersiell.
– De musikaliska verken på sajten får inte kopplas samman med ett varumärke, firmanamn, tjänst eller produkt som ett led i ett företags marknadsföring.
– Sajten får ej uttrycka politiska eller religiösa åsikter.
– Sajten får ej vara av pornografisk karaktär.

 

Steg 2: Teckna och betala licensen

Du tecknar och betalar för licensen i vår webbshop. Licensavgiften är för närvarande 300 kr per år. Betalningen sker via betalkort. Om du inte vill teckna licensen online så går det också bra att maila oss dina uppgifter så skickar vi en faktura.

 

Steg 3: Rapportera arten av din sajt

Via mail rapporterar du uppgifter om din sajt. Vi behöver få in information om vad det är för slags sajt, hur många besökare din sajt har, hur många låtar du kommer publicera eller som redan är publicerade på din sajt, hur länge de kommer finnas på sajten och om det är hela eller delar av låtar.

 

Steg 4: Copyrightnotis; rättighetsinformation på din webbsajt

Genom att teckna licensen så förbinder du dig att uppge vilka rättighetshavarna är i samband med publiceringen av låttexten, ackorden eller noten. En så kallad copyrightnotis. Om du inte vet vilka upphovspersonerna/musikförlagen är så kontakta administratören så hjälper vi dig med det. Vi behöver då alla titlar på de låtar du använder, gärna tillsammans med info om upphovsperson eller artist.

 

Steg 5: Ladda ner och lägg upp licensmärket på din webbsajt.

Efter betalningen så får du en länk där du kan ladda ner licensmärket för publicering på din sajt eller blogg. På så sätt så ser dina besökare att du ersätter låtskrivarna som står bakom musiken på din sajt.

 

Steg 6: Klart!

Du har nu tecknat licens för användning av låttexter, ackord eller noter på din webbsajt. Licensen gäller i ett år och kommer att förnyas automatiskt om inte någon av parterna säger upp den.

 

Vad händer sen?

Tänk på att du som licenstagare måste anmäla om förändringar sker på din sajt som förändrar avtalet för licensen. Exempelvis ett ökat besöksantal, publicering av fler låtar eller om karaktären på sajten ändras etc. Du når oss enklast genom att maila administratören.
Genom denna licens så får upphovspersoner ersättning när deras låtar används i grafisk form på webben. Du får gärna tipsa andra användare om licensen!

 

Mer info:
Vem kan teckna mikrolicensen?
Vanliga frågor och svar om mikrolicensen