Avtal på plats mellan Stim och Youtube
2013 10 18

Avtal på plats mellan Stim och Youtube

Stim och YouTube har slutit ett avtal som innebär att Stimanslutna musikskapare får ersättning för att ha sina verk tillgängliga på YouTube i Sverige och Europa.

Intäkterna är reklamfinansierade och skapas när annonser visas i samband med videoklippen.

– Jag är nöjd över att Stim nu har nått ett avtal med YouTube, som är världens största underhållningstjänst på nätet. Det är naturligt att företag som tjänar pengar på andras skapande och kreativa innehåll ska ersätta dessa – en uppfattning som YouTube visar att de delar. Avtalet är en framgång för upphovsrätten och ett erkännande för våra anslutna musikskapare och förlag. De får nu en ny inkomstkälla, säger Stims vd Kenth Muldin.

– Vi är mycket nöjda med att ha nått en överenskommelse med Stim som representerar en bred repertoar av världsledande musikskapare. Vår överenskommelse främjar svenskt skapande av musik och gör det möjligt för rättighetsinnehavarna att få ersättning för videoklipp på YouTube, säger Gudrun Schweppe, YouTubes Head of Music Publishing, EMEA. Det är också en stor framgång för YouTubes användare, för vilka att lyssna på musik och upptäcka nya artister på YouTube är en viktig del av upplevelsen på internet.

Stim betalar ut allt större summor till sina anslutna från lagliga musiktjänster på internet. Under 2012 ökade utbetalningarna för digital musikkonsumtion med 43 procent.

För mer information, kontakta:
Stim: Karin Jihde, kommunikationschef
+46 70-732 18 88, karin.jihde@stim.se

YouTube: Joanna Mossberg, presskontakt
+46 70-790 54 80, joanna.mossberg@grayling.com