2024.06.19
180 000 kronor i musikförlagsstöd har delats ut av Musikförläggarna

Två gånger om året delar Musikförläggarna ut musikförlagsstöd till ett antal projekt, initierade av musikförlag, som syftar till att ge rättighetshavare nya möjligheter och/eller synliggöra upphovsrättens värde och innebörd. Ansökningarna behandlas av en fristående musikförlagsstödkommitté som består av personer med god kännedom om branschen och erfarenhet från exempelvis musikbranschorganisationer, musikbolag och musikförlag.

Musikförlagsstödet, våren 2024, har delats ut till följande tre projekt:

Låtskrivarcamp för/med The Choir Room
David Media AB

Projektets syfte är att skriva nya sånger till körgemenskapen The Choir Rooms nästa album med inspelning i Nashville, USA i juni 2024. Syftet är också att ge svenska upphovspersoner möjlighet att utveckla sitt låtskrivande genom ett låtskrivarcamp och co-writes med erfarna, internationella låtskrivare.
Projektet beviljades 50 000 kr i stöd.

Internationell lansering av kvinnliga körtonsättare
Gehrmans Musikförlag

Projektets mål är att på ett strategiskt och innovativt sätt lansera ett antal noggrant utvalda kvinnliga tonsättare på USA-marknaden. Lanseringen sker genom medverkan vid ACDA (American Choral Directors’ Association) National Conference i mars 2025. Gehrmans Musikförlag medverkar både med en utställningsmonter och som föreläsare samt genom nätverkande på detta konvent. Fokusgruppen för lanseringen är specifikt collegekörer i USA där det finns en efterfrågan samt utrymme för denna marknad att växa.
Projektet beviljades 50 000 kr i stöd.

HYBE x Warner Chappell – ILLIT Camp
Warner Chappell Scandinavia AB

Den 22a-26e April anordnar vi ett camp i samarbete med HYBE / BELIFT LAB, Sydkoreas största skivbolag. De representerar artister såsom BTS, ENHYPEN, LE SSERAFIM, NEW JEANS, och ILLIT. I samband med vår inblandning i deras nya storsatsning ILLIT så har vi nu en unik möjlighet att vara med och skapa vad som skall bli den nästa stora gruppen inom K-Pop. Idén om campet uppstod efter att våra kreatörer Albin Tengblad, Lara Andersson och Elin ’Von Tiger’ Bergman medverkat på gruppens debut EP ”SUPER REAL ME” som släpptes den 1a April, 2024, där de skrivit låten ”My World. Syftet med detta camp är att skapa musiken inför ILLITs nästkommande släpp, och genom det även fördjupa vår och våra kreatörers relation med HYBE / BELIFT LAB.
Projektet beviljades 80 000 kr i stöd.

Kommittén består av:

Anette Hökengren
Lisa Carr, Svenska kyrkan
Therese Hädinggård, Warner Music Sweden
Johan Hammarbäck, Skap
Sorraya Thoure, Changers Hub Studios
Johan Blixt