2020.07.03
Årets musikskaparhyllningar - så blir Musikförläggarnas pris 2020

Musikförläggarnas pris, musikförlagens årliga hyllningsfest till låtskrivare och kompositörer, tar galapaus 2020. De fyra nominerade i varje priskategori kommer dock att offentliggöras och hyllas under hösten, men vinnarna och de nominerade får vänta med att ta emot publikjubel och priser till hösten 2021 då Musikförläggarna kommer att bjuda in till dubbelgala.

 

Det är första gången, sedan priserna instiftades för 17 år sedan, som musikbranschen alltså inte kommer att samlas under en galalunch i början av november. Detta på grund av Corona-viruset, de restriktioner som nu råder och osäkerheten inför höstens möjligheter att samlas. Men Musikförläggarnas pris 2020 kommer dock inte att gå obemärkt förbi. Juryarbetet är i full gång och i höst avslöjas de fyra nominerade i varje kategori och extra strålkastarljus riktas på var och en av dem. På Musikförläggarnas pris-galan 2021 kommer alltså även årets vinnare att firas riktigt ordentligt.

 

- Det känns extra viktigt i år att hylla våra fantastiska musikskapare som sätter Sverige på kartan med sina framgångar och ger oss en härlig blandning av musikupplevelser. Framförallt med tanke på att det är en utmanande tid för hela musikbranschen, precis som för resten av samhället och världen. Därför hoppas jag att de nominerade ska känna sig riktigt uppskattade och uppmärksammade trots att de får vänta ett år på prisutdelningsfesten, säger Kerstin ”Titti” Mangert, ordförande i Musikförläggarna.

 

Vilka pristagarna i varje kategori blir kommer att vara pop- respektive konstmusikjuryns hemlighet fram till galan nästa år då vinnarna offentliggörs och tar emot sina statyetter. Kategorierna, i vilka fyra nominerade kommer att presenteras är: Årets textförfattare, Årets kompositör, Årets internationella framgång, Årets genombrott, Årets låt, Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera och Årets konstmusikpris – liten ensemble.