2014.02.05
Avicii årets vinnare av musikexportpriset

Motiveringen: "Han blev hånad av kollegorna när han utmanade en likriktad elektronisk dansmusikscen med att plötsligt ta med sig ett countryband på scen under en viktig festivalspelning i USA. Men när sången som spelades - "Wake Me Up" - några månader senare hade legat iTunes-etta i över 60 länder - och dessutom sålt guld och platina i 25 länder - är det få som fortfarande retas. Tänk att en albumdebutant från Östermalm på detta vis inte bara skriver svensk pophistoria. Med sin vidöppna blick mot all sorts popmusik är han som kompositör och producent också med om att - på flera plan, inte minst i sättet att marknadsföra sig - förändra den globala scen han verkar på."

ABBA tilldelades hederspriset med motiveringen: "I år är det 40 år sedan allt började med en seger i Eurovision Song Contest i Brighton. Med vinnarlåten "Waterloo" lades grunden till det som blev genombrottet för en kvartett som än i dag inte bara är det starkast lysande svenska namnet på popmusikens världsscen - gruppen tillhör också den skara världsartister som haft starkast genomslag i pophistorien. Något som manifesterades 2013 med öppnandet av ett eget välbesökt ABBA-museum i Stockholm."

Dessutom delades ett särskilt hedersomnämnande ut. Tanken med omnämnandet är att hedra en aktör som inte är kompositör, låtskrivare, producent, musiker eller annan utövare men som på ett betydelsefullt sätt bidragit till svensk musiks internationella framgång.

Den första mottagaren av hedersomnämnandet blev TEN Music Group, med motiveringen: "I sin fortfarande pågående expansion från Stockholm via London till New York och Los Angeles har TEN Music Group inte bara satt artister som Icona Pop, Niki & The Dove och Erik Hassle på kartan, utan även banat väg för låtskrivare och producenter som Patrik Berger, Grizzly, Tommy Tysper och Mack. Runt nästa hörn väntar nu bland andra Zara Larsson och Elliphant. TEN:s målmedvetna och fokuserade satsning på den internationella musikscenen borgar för framtida framgångar för svensk musik på världsscenen. Kombinationen av mångårig erfarenhet från den internationella musikbranschen och ett starkt kunnande i öppnandet av dörrar för svensk musik, förtjänar TEN Music Group tveklöst ett hedersomnämnande för sina insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering."

Läs mer på: http://www.regeringen.se/sb/d/13763