2023.11.10
De är vinnarna i Musikförläggarnas Pris 2023 

I dag utsågs vinnarna i Musikförläggarnas Pris 2023 på Artipelag i Stockholm. Bland låtskrivarna och kompositörerna som kammade hem vinster på galan hittar vi Hooja & Mårdhund, Hannes & waterbaby, Cleo & Academics, Jelassi & Nisj, Matthew Peterson samt producenten Ilya Salmanzadeh, som ligger bakom två låtar på amerikanske rapparen Lizzos senaste album.

Musikförläggarnas Pris delas ut till årets mest framstående låtskrivare, textförfattare och kompositörer. Priset för Årets textförfattare tilldelades Fatima "Jelassi" Jelassi och Nils "Nisj" Svennem Lundberg. På Jelassis debutalbum "dom har bara gett mig ett namn" utforskar artisten ämnet att växa upp som maskrosbarn och att hitta rätt riktning i livet på ett, enligt juryns motivering, mycket angeläget och gripande sätt.

– De som känner mig vet att det inte finns något annat pris jag hellre vinner än Årets Textförfattare, för det som betyder mest för mig är det skrivna ordet. Vinsten tillägnar jag alla maskrosbarn där ute. Vi bryter asfalt, sade Fatima “Jelassi” Jelassi när hon tog emot priset tillsammans med Nils “Nijs” Svennem Lundberg på scenen i Artboxen i Artipelag.

Gällivareduon Hooja och Mårdhund vann utmärkelsen Årets genombrott. På kort tid har de lyckats charma hela svenska folket med sin trallvänliga musik med texter om att se sin första rondell, stajla med motorsågstrix och åka Dakota in i tystnaden. Under året blev genomslaget för duons musik så stort att det till och med påverkade efterfrågan på funktionskläder och hängslen i sportbutiker i hemstaden.

– Vi tänkte hela tiden “kommer vi vara tvungna att flytta till storstaden om vi vill göra det här på riktigt?” Men vi envisades och det gick. Vi bor kvar i Gällivare, vi kommer alltid att bo kvar i Gällivare. Det här priset är ett kvitto på att man kan bo på landsbygden och uppnå sina drömmar ändå , sade Mårdhund i sällskap av Hooja i deras tacktal.

Producenten och låtskrivaren Ilya Salmanzadeh utsågs till Årets internationella framgång. Han är en av låtskrivarna bakom spåren ”Grrrls” och ”2 Be Loved (Am I Ready)” på rapparen Lizzos album, ”Special”, och har även varit med och producerat Sam Smiths låt ”Unholy”. Tidigare har Ilya Salmanzadeh skrivit och producerat låtar till storstjärnor som bland andra Ariana Grande och Jennifer Lopez.

– Jag har år efter år sett hur Shellback och Max Martin vunnit i princip alla priser som finns, vilket har varit väldigt motiverande. Att just jag vinner det här priset i år betyder därför väldigt mycket för mig, sade Ilya Salmanzadeh i en videohälsning som spelades upp på galan.

Nathalie "Cleo" Missaoui och Alexander "Academics" Juneblad tilldelades priset som Årets kompositör för det hyllade albumet "Missaoui". Enligt juryn är albumet otroligt välgjort och rör sig självsäkert mellan r&b, hiphop och pop med influenser från folkmusik. Albumet beskrivs i juryns motivering som ett album som får alla att må lite bättre.

– Jag har sagt så mycket sen vi släppte den här skivan, och du har pratat för lite. Det här ditt pris, älskade människa, sade Nathalie “Cleo” Missaoui till Alexander “Academics” Juneblad när de tog emot priset.

– Musikförläggarnas Pris är priset där man uppmärksammar de som har gjort låtarna. Jag är otroligt glad. Jag och Nathalie har bara dykt in i varandra och varit vänner och förlorat varandra i det. Det är så rätt att vi tar emot det här priset tillsammans, sade Academics.

Hannes och waterbabys superhit ”Stockholmsvy”, skriven av Hannes Jonsson, Kendra ”waterbaby” Egerbladh och Marcus White, utsågs till Årets låt. Enligt juryn är det de mjuka melodierna och den drömska stämningen som har bidragit till att ”Stockholmsvy” har nått sin storhet och verkar sätta svenskt poprekord när det gäller att hålla sig aktuell.

– Fan vad vi förtjänar det här, tack! sade Hannes Jonsson på scen tillsammans med Kendra ”waterbaby” Egerbladh och Marcus White.

Matthew Peterson vann priset för Årets konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik för verket "An Inner Sky", där musiken enligt juryns motivering skildrar naturen och himlen genom rika klanger och nyanser, starka utbrott och överraskande infall. För verket "SALT", som handlar om havet, resande och migration, vann tonsättaren Albert Schnelzer Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera. ”Här skildrar Albert Schnelzer samtida frågor med ett tillgängligt och tidlöst tonspråk och denna närmast självklara musik har alla förutsättningar att bli en riktig modern klassiker” skriver juryn i sin motivering.

På galan delade också Stim ut priset för Årets mest spelade låt 2022, som gick till “Babblarnas vaggvisa” av Johan Rask, Hans Sjölander och Anneli Tisell. Juryns motiveringar till samtliga vinnare i Musikförläggarnas Pris 2023 finns att läsa på musikforlaggarna.se.


ALLA VINNARE I MUSIKFÖRLÄGGARNAS PRIS 2023

ÅRETS KOMPOSITÖR
Nathalie ”Cleo” Missaoui & Alexander ”Academics” Juneblad
[manus]

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE
Fatima ”Jelassi” Jelassi & Nils ”Nisj” Svennem Lundberg
[Warner Chappell Music Scandinavia]

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG
Ilya Salmanzadeh
[Wolf Cousins/Warner Chappell Music Scandinavia]

ÅRETS GENOMBROTT
Hooja & Mårdhund
[Sony Music Publishing]

ÅRETS LÅT
“Stockholmsvy” (Hannes & waterbaby) – Hannes Jonsson, Kendra “waterbaby” Egerbladh, Marcus White
[Universal Music Publishing]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – LITEN ENSEMBLE/KAMMARMUSIK
Matthew Peterson – ”An Inner Sky”
[Gehrmans Musikförlag]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – STOR ENSEMBLE/OPERA
Albert Schnelzer – ”SALT”
[Gehrmans Musikförlag]

ÅRETS HEDERSPRISTAGARE
Lasse Holm
[Sony Music Publishing]

ÅRETS STIPENDIAT
Hanna ”Yaeger” Jäger
[Kobalt Music Publishing]

ÅRETS MEST SPELADE LÅT 2022 (DELAS UT AV STIM)
“Babblarnas vaggvisa” – Johan Rask, Hans Sjölander, Anneli Tisell
[Sony Music Publishing]