De sitter i juryn för Musikförläggarnas Pris 2023

Foto: Camilla Svensk. Från vänster: Christel Valsinger, Magnus Broni, Ayan Jamal, Selen Özan. Saknas på bild från vänster: Salla Salazar, Masse Salazar, Pär Wiksten, Lars Nylin, Caroline "Grant" Cederlöf, Malkolm Landreus

2023.09.14
De sitter i juryn för Musikförläggarnas Pris 2023

Den 10 november arrangeras den 20:e upplagan av Musikförläggarnas Pris i Stockholm. På jubileumsgalan kommer årets mest framstående låtskrivare, kompositörer och textförfattare att hyllas. I år har den namnkunniga juryn, som utser årets nominerade och vinnare, tre nya tillskott: artisten och låtskrivaren Caroline ”Grant” Cederlöf samt producentbröderna Masse och Salla Salazar.

Musikförläggarnas Pris syftar till att hylla svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmaste samarbetspartners. Den årliga prisutdelningen är en höjdpunkt inom musikbranschen där upphovspersoner, musikförläggare och andra branschprofessionella samlas för att hylla framstående prestationer inom musikvärlden.

Vinnarna och de nominerade i kategorierna Årets kompositör, Årets textförfattare, Årets internationella framgång, Årets genombrott och Årets låt utses av en oberoende popjury med journalisten och producenten Christel Valsinger som ordförande. Bland jurymedlemmarna finns musikskapare som Pär Wiksten och Selen Özan, samt musikjournalister som Malkolm Landreus och Ayan Jamal. Nya tillskott för i år är artisten och låtskrivaren Caroline ”Grant” Cederlöf samt producentbröderna Masse och Salla Salazar.

– Det är stort att sitta i juryn för Sveriges viktigaste musikpris för låtskrivare och kompositörer, särskilt under ett jubileumsår. Det är också en ära att representera hiphopen i juryarbetet. En omdiskuterad genre med stor betydelse för svenskt kulturliv, säger Salla Salazar, producent och artist i hiphopgruppen The Latin Kings.

I kategorierna Årets konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik och Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera utses de nominerade och vinnarna av en oberoende konstmusikjury, vars arbete leds av dirigenten Andreas Lönnqvist tillsammans med dirigenten och operasångerskan Marie Rosenmir.

I år fyller Musikförläggarnas pris 20 år och galan arrangeras i Stockholm den 10 november. Alla pristagare, förutom mottagare av hederspriset och stipendiet, avslöjas på galan. Årets hederspristagare, som utses av Musikförläggarnas styrelse, samt Årets stipendiat, avslöjas före galan.

– Det är fantastiskt att något som föddes som ett firande av en branschorganisations 75-årsjubileum har växt till att på 20 år bli en av de mest ansedda musikutmärkelserna en upphovsperson kan få i Sverige. Jag ser verkligen fram emot att fira denna milstolpe med mina branschkollegor i höst, säger Marit Woody-Lambin, operativ chef på Musikförläggarna.

Här är hela juryn till Musikförläggarnas Pris 2023:

Medverkande i popjuryn:

Christel Valsinger (ordförande)
Lars Nylin
Magnus Broni
Ayan Jamal
Malkolm Landreus
Selen Özan
Masse Salazar
Salla Salazar
Caroline Cederlöf
Pär Wiksten

Medverkande i konstmusikjuryn:

Andreas Lönnkvist (ordförande)
Marie Rosenmir (ordförande)
Fredrik Andersson
Marika Dahlbäck
Arna Einarsdottir
Kjell Englund
Annalena Persson
Gregor Zubicky

Om nomineringsprocessen

Nominerade och vinnare i Musikförläggarnas Pris utses av en oberoende jury som enbart utgår ifrån upphovspersonernas verk. Då Musikförläggarna arbetar för att musikbranschen ska erbjuda en trygg, jämlik och inkluderande arbetsmiljö för alla som verkar i den, förbehåller sig Musikförläggarnas styrelse rätten att pausa eller dra tillbaka en nominering om det kommer till deras kännedom att en nominerad har agerat oförenligt med Musikförläggarnas värdegrund. Kränkande beteenden såsom sexuella trakasserier och andra övergrepp, diskriminering och våld är exempel på ageranden som är oförenliga med Musikförläggarnas värdegrund.