Den speciella musikaliska talangen Olle Hammar
2014.12.18
Den speciella musikaliska talangen Olle Hammar

Nytt för i år på Musikförläggarnas Pris var att hederspristagaren fick 25 000 kronor att ge vidare till en speciell musikalisk talang. Årets hederspristagare, Monica Dominique, valde att ge sina pengar till låtskrivaren och artisten Olle Hammar - en musikaliskt lysande 19-åring från Axelsberg i Stockholm.

– En stor ära. Det var väldigt oväntat, men jättekul. Jag kommer att dela pengarna med min pianist, Wille Benckert. Jag hann inte säga det på galan, men han utgör ungefär hälften av mitt musicerande. Vi är bästa kompisar och älskar att lira tillsammans, säger Olle Hammar.

Olle Hammar är 19 år och kommer från Axelsberg i Stockholm. Redan vid tidig ålder sprang han runt och sjöng hela tiden. Något hans pappa uppmärksammade.

– Pappa märkte att jag gillade att sjunga och ville att jag skulle söka in till Adolf Fredriks musikklasser, vilket jag själv absolut inte ville. Jag ville ju gå med mina andra kompisar i Axelsberg. Men efter första dagen på AF, då ville jag bara tillbaka. Sedan dess har musiken varit en självklarhet för mig. Jag har svårt att fokusera på annat.

Idag går han sista året på Södra Latins gymnasium. Vid sidan av studierna skriver och framför han egen musik. En sorts avskalad soulpop.

– Jag har alltid känt mig hemma i soulen. Det är väldigt fritt och det är något som jag känner mig bekväm med. Att kunna blomma ut så mycket jag vill.

– När det kommer till själva låtskrivandet så föredrar jag att skriva så mycket jag kan på egen hand, det är så jag är ärlig mot mig själv. Jag kan inte vara ärlig mot min publik om jag inte är ärlig mot mig själv.

Om allt går enligt planerna släpper Olle Hammar sin första singel under våren 2015. Det ser vi framemot.

FOTO: Felicia Malmström