Eric Hasselqvist ny ordförande för Musikförläggarna
2017.04.21
Eric Hasselqvist ny ordförande för Musikförläggarna

Musikförläggarna har vid dagens föreningsstämma enhälligt valt Eric Hasselqvist som ny ordförande för föreningen. Eric Hasselqvist har suttit i styrelsen sedan 2006 och jobbar till vardags som vd för Publishing Company TEN och som CFO för TEN Music Group. Han tar över ordförandeklubban efter Monica Ekmark som har suttit på posten sedan 2009.  

– Det känns väldigt bra, jag känner mig ovanligt motiverad faktiskt. Sen är det såklart extra kul att få ett förtroendeuppdrag, då känns det som att man förhoppningsvis vet vad man håller på med. Men det är klart att det är en utmaning att efterträda en så stark ordförande som Monica Ekmark, säger Eric Hasselqvist.

Eric Hasselqvist är 51 år gammal och kommer ursprungligen från Strängnäs. Han är utbildad civilekonom vid Uppsalas universitet. I början av 1990-talet var han med och grundade skivbolaget Stockholm Records och musikförlaget Stockholm Songs tillsammans med Ola Håkansson. I katalogen hade de låtskrivare och artister som till exempel The Cardigans, A-Teens, E-Type, Army of Lovers och Stakka Bo. Idag driver Eric bolaget TEN Music Group tillsammans med samme Ola Håkansson där han är vd för förlagsdelen Publishing Company TEN. Eric sitter även i styrelsen för Stim, Monza Publishing, BD Pop AB och Bahnhof. I Musikförläggarnas styrelse har han suttit sedan 2006.

På frågan om vilka som är föreningens viktigaste uppgifter nu och framåt så svarar Eric:

– Musikförläggarna är en branschorganisation och vi är till för våra medlemmar. De ekonomiska frågorna som exempelvis olika ersättningsnivåer och snabba och transparenta penningflöden är väldigt viktiga. En annan viktig sak är att tydliggöra upphovspersonernas och förlagens viktiga roll i branschen, vilket vi till exempel gör på vår gala Musikförläggarnas Pris. Men fortfarande ser man journalister använda sig av ord som ”skivförlag” och liknande. Annars har vi redan en väldigt bra verksamhet med en lagom blandning av ekonomiska frågor, upphovsrätt och kommunikationsaktiviteter.

På stämman valdes även Martin Ingeström, vd på Universal Music Publishing och Mimmi Bashiri, vd på Extreme Music in som ledamöter. Åsa Enström valdes till vice ordförande. Musikförläggarna hälsar alla varmt välkomna till styrelsen.

Musikförläggarnas styrelse från och med 21 april 2017:
Eric Hasselqvist, ordförande (Publishing Company TEN)
Åsa Enström, vice ordförande (BMG Rights Management)
Kerstin Mangert, skattmästare (fristående konsult)
Mimmi Bashiri, ledamot (Extreme Music)
Niclass Björlund, ledamot (Edition Björlund)
Gunnar Helgesson, ledamot (Gehrmans Musikförlag)
Anette Hökengren, ledamot (Sony/ATV Music Publishing)
Martin Ingeström, ledamot (Universal Music Publishing)
Lars Karlsson, ledamot (Warner/Chappell Music Scandinavia)