Får jag lov?
2015.06.16
Får jag lov?

Musik är en av vår tids mest omtyckta konstformer. Toner och rytmer talar direkt till våra känslor och spelar en stor roll i de flesta människors liv. Det är också ett populärt verktyg inom politiken, inte minst när det är dags för valkampanj. Då använder i stort sett alla politiska partier musik för att nå fram med sina budskap. Alla har förstått att rätt musik i rätt sammanhang kan förstärka budskap genom att skapa associationer och ge dem mening och betydelse.

Tyvärr händer det att partierna missar en viktig sak = att fråga om lov.

I nästan varje valrörelse uppmärksammas det fall där partier valt att använda musik i sitt kampanjande, i vallåtar och valfilmer, utan att först ha frågat de som skapat musiken om lov.

Mot bakgrund av detta har vi valt att ta fram en guide till politiker och politiska partier om musikanvändning. Guiden består av tre enkla tips med illustrationer gjorda av tecknaren Magnus Bard och syftar till att öka kunskapen om vilka regler som gäller när man vill använda musik i en politisk kampanj. I illustrationerna medverkar Johanna och Klara Söderberg från First Aid Kit.

Klicka här för att läsa: "Får jag lov? - Tre enkla tips till dig som vill använda musik i en politisk kampanj".