2013.08.05
Fler kvinnliga upphovsmän i Melodifestivalen 2014

Melodifestivalen kommer i år arbeta för att få fler kvinnliga upphovsmän att delta i tävlingen. I Stim (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) är 20% av medlemmarna kvinnor och Melodifestivalen vill inte vara sämre. Därmed ska minst 20% av bidragen utvalda av urvalsjuryn ur ordinarie tävling ha en eller flera kvinnliga upphovsmän.

- Melodifestivalen vill inte ligga i ofas med musiksverige utan ska spegla branschens bredd. Därför tar vi ett aktivt grepp för att lyfta fram kvinnliga upphovsmän, säger Maria Ilstedt, projektledare för Melodifestivalen.

Den 3 september är landets alla låtskrivare välkomna att ladda upp ljudfiler på svt.se/melodifestivalen. Sajten stänger för uppladdning den 18 september kl 09.00. Låtskrivare med aldrig tidigare utgivna verk anmäler sig till allmänhetens tävling. Låtskrivare med tidigare utgivna verk anmäler sig till ordinarie tävling. I båda fallen är det melodin som tävlar.

I Melodifestivalen tävlar 32 bidrag. Urvalsjuryn väljer ut 15 låtar bland de inskickade bidragen till ordinarie tävling samt 1 bidrag inskickat till allmänhetens tävling. Övriga 16 bidrag består av tävlande som specialinbjudits av SVT eller som SVT valt ut bland de inskickade bidragen. I dessa 16 ingår vinnande artist (dock inte med vinnande låt) från ”Svensktoppen Nästa 2013” som garanteras en plats i årets tävling.

Fullständigt regelverk för Melodifestivalen finns på svt.se/melodifestivalen.