Gullan Bornemark får Musikförläggarnas hederspris 2018

Foto: Staffan Löwstedt /SvD/TT/

2018.11.01
Gullan Bornemark får Musikförläggarnas hederspris 2018

Musikförläggarnas hederspris 2018 tilldelas kompositören och textförfattaren Gullan Bornemark för hennes betydande insatser i svenskt musikliv. Motiveringen lyfter att Gullan Bornemark är vår tids mest folkkära pionjär inom musikalisk barnkultur och en extraordinär inspirationskälla som i snart 60 år skänkt svenska barn en oöverträffad låtskatt fylld av lek, glädje och lärande. Gullan Bornemark tar emot priset på galan Musikförläggarnas Pris fredagen den 9 november på Berns i Stockholm.

– Härligt att Musikförläggarna prioriterar att en ung entusiastisk tjej under ett långt liv lyckats genomföra sin idé om barn och musik! Glad fanfar i Ess dur, säger Gullan Bornemark.

Musikförläggarnas hederspris delas årligen ut av branschorganisationen Musikförläggarna och tillfaller en eller flera musikskapare som gjort betydande insatser under lång tid i svenskt och/eller internationellt musikliv samt tjänat som extraordinär inspirationskälla. Mottagaren utses av Musikförläggarnas styrelse.

Årets motivering:
Lusten och lyckan i att skapa musik går inte att hejda – musikens kraft tar fram det bästa hos oss. Den fasta övertygelsen har i snart 60 år skänkt svenska barn en oöverträffad låtskatt fylld av lek, glädje och lärande. En ung musiklärare valde att starta eget i form av musikleken Blåklockan och genom radio och TV blev genombrottet ett faktum. Som textförfattare och kompositör har hon berikat oss med sångböcker och många skivor som tillsammans med hundratals sånger utgör ett helt unikt livsverk. Då som nu sjunger vi alla med i Gubben i lådan och Herr Gårman och vi försöker fortfarande väcka en morgontrött Lars. Men framförallt suddar vi bort alla sura miner, för det är så härligt att gå i solen. Musikförläggarnas Hederspris 2018 tilldelas vår tids mest folkkära pionjär inom musikalisk barnkultur, vår extraordinära inspirationskälla: Gullan Bornemark!

Hederspriset har tidigare år delats ut till Kenneth Gärdestad, Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Robert Broberg, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel och Benny Andersson & Björn Ulvaeus. Förra året gick det till tonsättaren Karin Rehnqvist.

Läs mer om Musikförläggarnas Pris här.

Om Musikförläggarnas Pris
Musikförläggarnas Pris är ett musikpris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmaste samarbetspartners. Priset instiftades 2003 av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till lyfta fram och uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare samt föra svenskt musikskapande framåt genom att främja och inspirera alla som på ett eller annat sätt arbetar med att skapa musik.