2023.08.28
"Hallå där" Daniel Atala Labbé – ny medarbetare på Musikförläggarnas kansli

Musikförläggarnas kansli har blivit en person starkare med rekryteringen av Daniel Atala Labbé. Daniel kommer att ta över efter Annika Rydell som sedan 2020 varit administrativ chef på Musikförläggarnas kansli. Vi bad honom presentera sig och berätta lite om sin ny roll. 

Vad innebär din roll som administrativt ansvarig jurist?

– Som administrativt ansvarig jurist kommer min roll att omfatta en rad spännande och betydelsefulla arbetsuppgifter inom Musikförläggarnas verksamhet. Uppgifterna kan variera från att hantera budget och ekonomi till att se till att den dagliga driften hos Musikförläggarna fungerar smidigt. Varje dag är unik, vilket är något jag verkligen uppskattar. En fantastisk möjlighet i denna roll är att jag kan vidareutveckla mina juridiska kunskaper inom upphovsrätt, som är en djup passion för mig. Juridiken genomsyrar vår organisation på alla nivåer, vilket skapar en mycket berikande arbetsmiljö. En ytterligare fördel är att jag omges av enastående kollegor som gör att jag ser fram emot varje arbetsdag.

Vad har du arbetat med tidigare?

– Jag blev färdig jurist år 2022 och har därför ingen professionell erfarenhet av att arbeta inom musikbranschen tidigare. Utöver mina studier har jag dock arbetat som DJ och artist, där jag framfört min egen musik. En rolig detalj är också att jag är gelatotillverkare och driver en liten gelateria i Stockholm tillsammans med min familj.

Vilken fråga inom musikbranschen brinner du mest för?

– I denna alltmer digitaliserade era ligger frågan om artificiell intelligens (AI) mig varmt om hjärtat. Hur vi hanterar detta på juridisk nivå och skapar en hållbar miljö där musikskapare inte kommer i kläm på grund av denna utveckling är av stort intresse för mig. Den nuvarande formen av AI innebär både möjligheter och risker, och det är viktigt att vi tar hänsyn till båda sidor av myntet. Jag ser en tydlig parallell mellan dagens AI-frågor och hur vi hanterade digitaliseringen och fildelningen under 2000-talet, och jag hoppas att vi kan lära oss av historien.

– En annan fråga som jag brinner för är jämlikhet. Det är en fråga som kräver ständigt arbete, då det utgör grundstenen för en mer rättvis och balanserad musikbransch. Jag tror att framsteg inom detta område kommer att få positiva konsekvenser även för andra viktiga frågor inom branschen.

Vilken musik lyssnar du helst på just nu?

– Sedan mina föräldrar tog mig till min allra första konsertupplevelse när jag var 10 år och fick se Kraftwerk live i Santiago, Chile, har jag varit en ivrig anhängare av elektronisk musik och pop. Två artister som förenar dessa genrer på ett imponerande sätt är den finska artisten Malla med hennes senaste album "Fresko", som skapar en futuristisk värld med fantastiska produktioner. Även svenska Ljung har släppt en rad fina singlar inför sitt debutalbum nu i år. Jag har särskilt fastnat för singlarna "Warp and weft" och "Let it rain". Allt detta och mer har en given plats i min musikvärld.

Varmt välkommen Daniel och stort lycka till Annika!