Här är juryn för Musikförläggarnas Pris 2020
2020.10.06
Här är juryn för Musikförläggarnas Pris 2020

Låtskrivarna Pär Wiksten, Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker, Caroline “Grant” Cederlöf, Janice Kavander och Sabina Ddumba är några av de nya medlemmarna i årets popjury för Musikförläggarnas Pris. Juryn består av musikskapare och journalister och leds precis som tidigare år av producenten och journalisten Christel Valsinger.

Popjuryn för Musikförläggarnas Pris 2020 har i dagarna inlett sitt arbete med att kora pristagare i de fem kategorierna Årets kompositör, Årets textförfattare, Årets internationella framgång, Årets genombrott och Årets låt. Musikförläggarnas Pris har även en konstmusikjury som består av särskilt ämneskunniga personer inom området. De utser vinnare i kategorierna Årets Konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik och Årets Konstmusikpris – stor ensemble/opera. Konstmusikjuryns arbete leds av dirigenten Andreas Lönnqvist och dirigenten och operasångerskan Marie Rosenmir.

– Jag är otroligt glad över att vi har lyckats samla en så namnkunnig jury med bredd i både erfarenhet och kompetens i år. Efter vårt första möte kan jag också konstatera att det är en engagerad grupp människor som ska utse årets vinnare i de fem kategorierna, säger Christel Valsinger, popjuryns ordförande.

Musikförläggarnas Pris syftar till att hylla svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare, som är musikförlagens närmaste samarbetspartners. Priset instiftades 2003 och har sedan dess vuxit till ett av de mest prestigefyllda priser som en svensk upphovsperson kan vinna.

Vinnarna av Musikförläggarnas Pris brukar tillkännages på en gala, som förra året hölls på Berns i Stockholm. På grund av den rådande pandemin är årets gala inställd. Men de nominerade i Musikförläggarnas Pris 2020 kommer att offentliggöras i mitten på november, och vinnarna kommer att tillkännages och firas på nästa års gala.

– Det har varit ett speciellt år för alla som skapar musik, men också för alla oss som älskar och nu saknar musikupplevelser. Även om vi inte kommer att ha möjlighet att fira vinnarna av Musikförläggarnas Pris 2020 på en gala förrän nästa år, är det viktigt för oss att uppmärksamma årets framstående musikskapare redan nu i höst. Det gör vi genom att tillkännage de nominerade, som den oberoende och kompetenta juryn nu fått i uppdrag utse, säger Marit Woody, operativ chef på Musikförläggarna.

Hela juryn för Musikförläggarnas pris 2020:

Popjuryn:
Christel Valsinger (ordförande)
Ametist Azordegan
Annah Björk
Magnus Broni
Lars Nylin
Sara-Märta Höglund
Axel Willner
Pär Wiksten
Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker
Selen Özan
Caroline “Grant” Cederlöf
Sabina Ddumba
Janice Kavander

Konstmusikjuryn:
Marie Rosenmir (ordförande)
Andreas Lönnqvist (ordförande)
Fredrik Andersson
Marika Dahlbäck
Kjell Englund
Anna-Karin Larsson
Ella Petersson
Gregor Zubicky

Om Musikförläggarnas Pris
Musikförläggarnas Pris är ett musikpris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmaste samarbetspartners. Priset instiftades 2003 av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till lyfta fram och uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare samt föra svenskt musikskapande framåt genom att främja och inspirera alla som på ett eller annat sätt arbetar med att skapa musik.