Max Martin får Polarpriset 2016
2016.02.10
Max Martin får Polarpriset 2016

Den svenske låtskrivaren och producenten Martin "Max Martin" Sandberg (MXM/Kobalt Music) och den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli får Polarpriset 2016.

Det är första gången någonsin en svensk tilldelats priset i populärmusik-kategorin. Motiveringen lyder:

"Melodier bär tiden. Melodier definierar sin tid och sprider sig mellan människor, över gränser, över generationer. Ingen kompositör i världen har de senaste 20 åren skrivit melodier som haft större bärkraft och fått större spridning än Max Martin. Just nu, i detta ögonblick, finns det någon i världen som sjunger med i en hitlåt skriven och producerad av Max Martin. Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och hantverksskicklighet, har han förädlat och utvecklat den globala populärmusiken".

Max Martin ligger bakom låtar åt världsstjärnor som Taylor Swift, Katy Perry, Maroon 5, Ariana Grande, The Weeknd, P!NK, Britney Spears, Backstreet Boys med flera. Han har toppat den amerikanska Billboardlistan hela 21 gånger.

Motiveringen för Cecilia Bartoli lyder:

"Cecilia Bartoli har utvecklat sången som konstart. Cecilia Bartoli har trollbundit publiken på de främsta operahusen, men inte nöjt sig med den kända repertoaren. Parallellt har hon med forskarblick för egen hand grävt djupt i musikhistorien och presenterat länge bortglömd och för samtiden helt ny musik från 1600-talet, 1700-talet och 1800-talet. Cecilia Bartoli lägger till nya kapitel i musikhistorien, bygger broar mellan sekler, fördjupar kunskapen om Europas kulturarv. Cecilia Bartoli visar att höjda röster förändrar världen".

Läs mer om pristagarna HÄR.

Foto: Kristoffer Berg