2020.12.16
Motiveringar – de nominerade i Musikförläggarnas pris 2020

Idag offentliggjordes alla nomineringar i Musikförläggarnas pris 2020. Här finns de nominerade och juryns motiveringar.

ÅRETS GENOMBROTT

Elias Kapari
Passa dig med Miriam Bryant och Bästis med Ana Diaz är två låtar som visar hur Elias Kaparis dynamiska popspråk står förankrat både i den rastlösa samtiden och i en tradition där melodins kraft är drivande. Samarbetet med Kygo i låten Feels Like Forever hintar om att här även finns potential för en internationell karriär.

Javier "Yei" Gonzalez
När svensk hiphop lagt sig högt på topplistorna under det gångna året har Yei Gonzalez återkommit bland upphovspersonerna. Från att ha mejslat soundet till internationella stjärnor som J Lo och Little Mix, är Yei nu en framgångsfaktor bakom låtar med bl a Einár, Dree Low, 1.Cuz och Greekazo - svenska stjärnor inom världens just nu största musikgenre.

Myra Granberg
I radio, på spellistor, klubbar och sociala medier. Våren 2020 hördes Tills mitt hjärta går under överallt. Med uppföljaren Äru min nu kom ytterligare ett bevis på att Myra Granberg är en låtskrivare med förmågan att få ord och melodier att gripa tag. Flera månader på svenska topplistan och hög radiorotation vittnar om ett klassiskt genombrott. 

Thea "Becky and the Birds" Gustafsson
Supermodern och klassisk, skör och självklar på samma gång. Thea Gustafssons musik liknar inget annat. Här möter lidelsefull r&b en kreatör som inte drar sig för att skrapa på det vackra till förmån för det intressanta. En av våra just nu mest spännande producenter och låtskrivare som fått kritiker på fall både i Sverige och utomlands.

 

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG

Daniel Caesar & Ludwig Lindell (Caesar & Loui)
Långt innan svensk media började skriva om K-pop gjorde producent- och låtskrivarduon Caesar & Loui hits till några av genrens absolut största grupper, med återkommande topplaceringar på listor i Sydkorea och Japan. De senaste tolv månadernas framgångar inkluderar musik på BTS Map of the Soul:7 - det första albumet av en asiatisk grupp som toppat listorna på världens fem största musikmarknader.

Ilya Salmanzadeh
How Do You Sleep med Sam Smith, Spirit med Beyoncé och Motivation med Normani.  Dessutom soundtracket till Charlie’s Angels med bl a Ariana Grande, Miley Cyrus och Lana Del Rey. Det är popvärldens giganter som vill jobba med mångsidiga Ilya Salmanzadeh i dessa tider och räknar man ihop streams för det senaste årens releaser kommer man snabbt upp över miljarden.

Mattias Larsson & Robin Fredriksson (Mattman & Robin)
Minimalistiskt producerad, men ändå så kraftfull - pianoballaden Lose You to Love Me svävade hela vägen upp till förstaplatsen på Billboard hot 100 hösten 2019. Den blev inte bara sångerskan Selena Gomez första USA-etta, utan också låtskrivarduon Mattman & Robins. Under perioden kom också internationell framgång med låtar framförda av Camila Cabello och Tove Lo.

Max Martin & Oscar Holter
Den som vill  förena människor över gränser och språkbarriärer 2020 skulle kunna börja med att trycka igång Blinding Lights med The Weeknd. Topplisteplaceringar i 34 länder och över en och en halv miljard spelningar på Spotify visar tydligt vilken låt som totaldominerat det internationella musikåret. Förstaplatsen på mäktiga Billboard hot 100 i USA har dessutom kompletterats med rekord för flest antal veckor på topp 5 i listans historia.

 

ÅRETS LÅT

Blinding Lights (The Weeknd) - Max Martin, Oscar Holter, Abel "The Weeknd" Tesfaye, Ahmad Balshe, Jason Quenneville
Då och då dyker det upp låtar som vänder upp och ner på allt vi tror är sant om samtida hits. Vem hade kunnat ana att 80-talsinfluerad syntpop i högt tempo skulle toppa amerikanska Billboardlistan under 2020? Oemotståndligt catchy Blinding Lights är normbrytaren vars streams vi nu räknar i miljarder. Och som ett år efter sin release fortfarande ligger högt på listor över hela världen.

Blåmärkshårt (Mi Amor) (Miriam Bryant) - Veronica Maggio, Miriam Bryant, Maja Francis, Johannes Runamark
Kärleken som inte kan bestå, men som man ändå håller i så hårt man kan - sällan har den väl beskrivits så på pricken som i Blåmärkshårt (Mi Amor). Bara det egenpåhittade titelordet bär på bråddjupa känslor och svidande insikter. I remixversionen med Cherrie, Molly Sandén och Stor lyfte dessutom den här svindlande vackra melodin ytterligare ett snäpp.

Lose You To Love Me (Selena Gomez) - Mattias Larsson, Robin Fredriksson (Mattman & Robin), Selena Gomez, Julia Michaels, Justin Tranter
När Selena Gomez efter en lång karriär får sin första USA-etta är det med en låt signerad den värmländska duon Mattman & Robin. Lose You To Love me är en brännande vacker ballad om att hitta tillbaka till sig själv efter en relation som gjorde ont. Piano, stråkar och en växande kör samspelar på finaste vis med text, melodi och Gomez röst. Ett litet mästerverk.

Pippi (Dree Low) - Salah "Dree Low" Abdulle, Jacob Jansson, Gustaf Montin
Det mjuka gitarriffet, den uppklippta vokalsamplingen och de tillbakalutat levererade textraderna - ingen kunde motstå Pippi, självständighetsförklaringen som lyfte från Husby och ut i Sveriges alla rum. Låten toppade Sverigetopplistan i fem veckor och öppnade dörrarna för en ström av nya rappare in på topplistorna. Sortera under “gamechanger” i kommande svenska popmusiklexikon.

 

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE

Ana Diaz
Med ett personligt och okonstlat tilltal drabbar Ana Diaz låttexter oss med full kraft. Tröst och vatten är ett album om att leva i sorgen efter ett uppbrott. Med precision i språket leder hon oss till smärtpunkten - insikten om att livet ska att bli till något annat än allt det där som låg utstakat. Det är texter skrivna i ett mörker, men som i sin skärpa blir till en hand att hålla i när livet är tungt. 

Iiris Viljanen
Vardagens dramatik blir till stora berättelser i händerna på Iiris Viljanen, som har ett alldeles unikt sätt att skriva poplyrik. Albumet Den lilla havsvfrun tar sig an såväl klimatångest som kantrande relationer och sexism i musikbranschen. Den röda tråden är hennes skarpa iakttagelseförmåga och viljan att förmedla detaljerna som verkligen betyder något.

Jireel Lavia Pereira
Berättandet och låtkompositionen sitter tätt ihop, på konceptalbumet Sex känslor, där vi får följa med genom de olika faserna i en kärlekshistoria. Jireel plockar fritt bland ord och fraser från olika språk och stilar och får texterna att leva i fullkomlig samklang med musiken - oavsett om vi befinner oss i början av relationen eller i slutet, då kärleken dör “som en summer flower”.

Jonathan Johansson
I en tid av förenklingar och snyggt paketerade budskap vågar Jonathan Johansson utmana lyssnaren med ett album som tar sig an frågor om ont och gott, om människans moraliska ansvar och historiens upprepade våldshandlingar. Avslutande 7 april, om terrorattentaten på Drottninggatan i Stockholm 2017, är fyra minuter skärande vacker samtidshistoria. En dokumentation för framtida generationer.

 

ÅRETS KOMPOSITÖR

Carl Silvergran & Felix Flygare Floderer (Humble & Blisse)
Med fingertoppskänsla för hur ung, svensk pop ska låta precis just nu, har Carl Silvergran och Felix Flygare Floderer blivit ett av landets mest framgångsrika producent- och låtskrivarpar. Som upphovspersoner till den största svenska hiten på många år, Victor Leksells Svag, har de skrivit historia. Och med musiken till egna gruppen Estraden, ligger de ständigt i topplistornas övre skick.

Linda "Miss Li" Karlsson & Sonny Boy Gustafsson
En låtskrivarkarriär som varit framgångsrik i mer än 10 år nu, hindrar inte det här paret från att befinna sig i sin starkaste skaparperiod hittills. Låten Komplicerad är stursk bekännelsepop proppfull av hookar, medan Close Your Eyes, gjord i samarbete med tyska DJ:n Felix Jaehn, förenar en vackert sorgsen melodi med klubbiga beats. Att musiken bär i sin egen rätt, oavsett språk, visar styrkan hos detta kompositörspar.

Rami "Straynané" Hassen
En av Sveriges största hiphopproducenter bara fortsätter att leverera musik som älskas och streamas i miljonsiffror av den stora, unga publiken. Under perioden har han tagit fram det bästa ur rappare som Z.E, 1.Cuz, Einár och Dree Low och och legat bakom beats till moderna klassiker som Dag Hammarsköld med Dree Low och Nu vi skiner med Einár. Ett inflytande på svensk musikscen som nästan är svårt att greppa.

Veronica Maggio
Med Fiender är tråkigt visar Veronica Maggio åter vilken stark kraft hon är på den svenska popscenen. Gång på gång skäms vi bort med urstarka refränger och ett musikaliskt tilltal som alltid tycks ligga rätt i tiden. Att hon varit aktuell med hits med Hov1 och Miriam Bryant under samma period demonstrerar ytterligare hennes begåvning för att skapa musik som älskas av den stora publiken.

 

ÅRETS KONSTMUSIK - LITEN ENSEMBLE/KAMMARMUSIK

Anders Hillborg: The Breathing of the World
Anders Hillborg slog igenom med dunder och brak med körstycket Muoayiyaoum 1983 och här återvänder han nu till körmusiken. Med enastående hantverksskicklighet skapas musik som är bedövande vacker och klangligt fulländad.

Djuro Zivkovic: Citadel of Love
Citadel of love är som så många andra av Zivkovics verk präglade av ett slags mysticism för tankarna till fantasy. Musiken växer för varje lyssning och med en bred palett av klanger målas bilder upp som tar med lyssnaren på närmast filmisk resa.

Jan W Morthenson: Raga Zero
Tonsättaren och bildkonstnären Jan W Morthenson är en av Sveriges främsta kompositörer av nonfigurativ musik. Raga zero är ett fascinerande stycke som letar sig fram på oväntade vägar och bjuder på ständiga överraskningar.

Tebogo Monnakgotla: The Flower and the wind demon
Med avstamp i impressionismen har Monnakgotla skrivit detta stycke som bjuder på både dramatik och lyriskt vackra partier. Utan att vara förutsägbart är detta musik men enastående känsla för klanger som är lätt att tycka om från första stund.

 

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS - STOR ENSEMBLE/OPERA

Anders Nilsson: Cellokonsert
”En cellokonsert med hitpotential” skrev en recensent efter uruppförandet av Anders Nilssons cellokonsert, tillägnad terrorismens offer. Med osviklig känsla och skicklig orkestrering är denna konsert bitvis hjärtskärande vacker.

Andrea Tarrodi: Aednan
Detta verk är inspirerat av Linnea Axelssons prisbelönade diktepos om hur samisk kultur suddats ut av den svenska. Med jojk och violasolo bjuds vi på en suggestiv resa över snötäckta vidder som bjuder på både förfäran och hopp.

Emmy Lindström: The Lost Clown
I denna nutida parafras på Schönbergs Pierrot Lunaire skapas en berättelse klädd i tonal och tilltalande tondräkt. Åter igen visar Emmy Lindström sin orkestreringskonst och förmåga att skriva musik med ett omedelbart tilltal.

Marie Samuelsson: Brandnäva
Brandnäva är en blomma vars frö bara gror efter att skogen brunnit. I Samuelssons konsert skildras både det hotfulla och det vackra i naturen och med en kammarmusikalisk ansats skapas ett verk som är engagerande och lätt att ta till sig.