2021.10.15
Motiveringar – de nominerade i Musikförläggarnas pris 2021

Idag offentliggjordes alla nomineringar i Musikförläggarnas pris 2021. Här finns de nominerade och juryns motiveringar.
Texter: Christel Valsinger

ÅRETS GENOMBROTT

Alexander "Newkid" Ferrer
Tio år efter debuten har Alexander Ferrer klivit fram som en av landets mest tongivande låtskrivare. Låttolkningarna i “Så mycket bättre” och “Karantänvibbar” verkar ha fungerat som en frigörande kraft för nyskrivet popguld. “Aldrig haft något annat val” och Molly Sandén-duetten “Jag mår bra nu” visar hur han dessutom behärskar olika sidor av modern pop.

Anton Engdahl
Under loppet av ett år har artister som LOVA, Felicia Takman, Nadja Evelina, Donika Nimani och Junior Brielle släppt låtar där den röda tråden är Anton Engdahl. Det är knappast en slump. Här har vi en av ingenjörerna bakom melodisk svensk pop 2021. Oavsett om den låter återhållsam och sårbar eller energisk och storslagen.

Daniela "Daniela Rathana" Sörensen
Daniela Rathana har på kort tid gjort sig till en omistlig del av den svenska musikscenen.
I låtar som “Ansikte” och “Testamente” ligger allvarliga frågor i botten men uttrycket är lekfullt utmanande och kraftfullt. Det kräver en låtskrivare med pondus, och fingret i luften för hur framgångsrik soul och r&b ska låta just precis nu.

Oliver Frid
Till raden av svenskar som skriver musik till världens största artister kan vi nu lägga Oliver Frid som under den gångna perioden skrivit och producerat låtar åt Ariana Grande, Dua Lipa och Little Mix. Med topp 5-placeringar på listor i USA och England är det ett givet genombrott, och säkerligen bara början på ett spännande musikskapande.

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE

Ane "Ane Brun" Brunvoll
Sorgen får ett språk i texterna på Ane Bruns album “After The Great Storm” och “How Beauty Holds The Hand Of Sorrow”, som är sprungna ur hennes fars bortgång. Att lyssna är att drabbas av insikten om hur det vackra vi har kan gå förlorat. Ändå förmedlas tröst och ljus – kanske för att kärleken är så starkt närvarande i det hon skriver.

Linda "Miss Li" Karlsson
Det krävs en särskild begåvning för att skriva fyndigt och lättillgängligt om det som är svårt, utan att skämta bort allvaret. Men Miss Li gör det gång på gång. I låtar som “Instruktionsboken”, “Terapi” och “Förlåt” öppnar hon upp topplistepopen för ämnen som rör nederlag och tillkortakommanden. Och gör bördan lite lättare för alla som kan relatera.

Lisa "Moonica Mac" Brolander
Att lyssna till Moonica Macs texter är som att få ta del av ett förtroligt samtal. Varje ord tycks valt med omsorg och i samklang med musiken för att nå fram till lyssnaren. Språket är avskalat, som för att inte tynga oss med något mer än själva kärnan i varje berättelse. Här har den poetiska vistraditionen fått en ny stjärna.

Lova "LOVA" Sönnerbo
När LOVA analyserar sig själv och sin samtid lyckas hon vara självreflekterande
utan att bli navelskådande. Med hjälp av humor, smarta formuleringar och relevanta referenser skapar hon något som blir sympatiskt och intressant. Även när det handlar om de mindre smickrande egenskaper vi alla bär på.

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG

Alexander "A7S" Tidebrink
Med låten “Breaking Me” har Alexander Tidebrink, känd under sitt artistalias A7S, legat topp 3 på listor i England, Tyskland och en rad andra europeiska länder. I USA nådde “Breaking Me” toppen på listorna Billboard Hot Dance/Eletronic och US Dance Radio. Våren 2021 klättrade också uppföljaren “Your Love” på listorna i England, Tyskland och USA.

Jonatan Gusmark & Ludvig Evers (Moonshine)
Med fem låtar på albumet “Super One” med Super M, nådde Moonshine hösten 2020 andraplatsen på den amerikanska albumlistan. Som ett av K-popens mest efterfrågade producent- och låtskrivarpar har de också haft framgångar i Japan och Sydkorea med låtar för NCT2020, NCT Dream och TWICE under det senaste året.


Martin "Max Martin" Sandberg & Oscar Holter
Samtidigt som Max Martin & Oscar Holter fortsatt att göra avtryck med The Weeknds “Blinding Lights” har producent- och låtskrivarparet fått ytterligare en USA-etta och en rad topp 5-placeringar med samma artists “Save Your Tears”. Även Coldplays “Higher Power” gav internationell framgång för paret under perioden.

Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker
När toplinern Cazzi Opeia redovisar triumferna från ännu ett lyckat år i K-popuniversumet är det svårt att inte gå vilse i skogen av platinacertifieringar, topplisteplaceringar och sjusiffriga försäljningssiffror. Den här perioden inkluderar framgångar med bland andra NCT 2020, TWICE, ENHYPEN och TXT.

ÅRETS KOMPOSITÖR

Ane "Ane Brun" Brunvoll
Hösten 2020 släppte Ane Brun två album, som båda på olika sätt utforskar sorg, avsked, längtan och saknad. Där musiken på det ena albumet tar plats med tunga loopade trummor, elektronik och repetitiva mönster är det andra avskalat och intimt i uttrycket. På båda existerar det vackra och det smärtsamma sida vid sida. Precis som i livet.

Elias Kapari
Elias Kapari har en sällsam förmåga att fånga in lyssnaren oavsett om det är med en klassisk popmelodi eller ett tungt beat. Det visar det faktum att han är inblandad i två av det senaste årets stora, svenska hits – “Tystnar i luren” med Miriam Bryant och Victor Leksell och “Ge upp igen” med Miriam Bryant och Yasin. Båda är låtar med en helt egen identitet.

Myra Granberg
Hitlåtarna verkar bara rinna ur händerna på den här låtskrivarstjärnan. I driven pop med influenser från visa och folkmusik lyckas hon hitta ett engagerande uttryck där modernt möter folkligt. Det hörs inte bara i egna hits som “Lose My Mind” och “Håll käften och försvinn”, utan också på låtar med till exempel Greekazo, Petra Marklund och Petter.

Sarah Klang, Kevin Andersson, Theo Stocks
Det finns influenser från såväl 60- som 70- och 80-tal på albumet “Virgo”. Ändå känns musiken tidlös, som något vi kommer att lyssna på långt fram i tiden. Den här låtskrivartrion briljerar i att låta bitterljuva melodier möta storslagna arrangemang. Men också det naket sårbara har en plats, när det som ska berättas kräver det.

ÅRETS LÅT

"LOVERMAN" (Mwuana) - Jens Resch, Patrik Collén, Robin "Mwuana" Nyström
I “Loverman” har Mwuana tillsammans med Jens Resch och Patrik Collén skapat en pophit med tydliga influenser från 80-talet. Syntar, funkig bas och en känsla av mörk dramatik är drivande element. Men trots den retroinramningen är “Loverman” en låt med samtidskvalitéer. Det visas inte minst av att den blev P3:s mest spelade låt 2020.

"Nån annan nu" (Molly Sandén) - David Larson, Maria Smith, Molly Sandén, Victor Thell
Baren, dansgolvet, trängseln, fyllan och svartsjukan. På drygt tre minuter fångas här den förödande och bittra känslan av att bli bortvald på klubbgolvet. Paketerad med pulserande syntar, explosiva beats och en oemotståndlig refräng skriver “Nån annan nu” in sig i en älskad tradition av gråta-på-discot-låtar.

"Save Your Tears" (The Weeknd) - Martin "Max Martin" Sandberg, Oscar Holter, Abel “The Weeknd” Tesfaye, Jason Quenneville & Ahmad Balshe
Det ångar av glamorös 80-talsromantik i “Save Your Tears”, som gav Max Martin och Oscar Holter ännu en USA-etta våren 2021. Med ett stadigt beat, praktfulla syntmattor och en drömsk melankoli som bottnar i självförebråelse, blev den precis den typen av eskapism vi behövde under en period då verkligheten slog till lite för hårt.

tystnar i luren (Miriam Bryant & Victor Leksell) - Miriam Bryant, Victor Leksell & Elias Kapari
Ett stråk av folkton, ett mjukt popdriv och en text om hur mycket som kan rymmas i tystnad. Den här vemodiga västkustduetten har fått den stora publiken på fall. Sedan den toppade den svenska singellistan under några veckor under vårvintern har den hållit sig kvar på övre delen av listan. Utan tvekan en av låtarna som definierar det svenska popåret 2021.