2022.10.20
Motiveringar - de nominerade i Musikförläggarnas pris 2022

Idag offentliggjordes alla nomineringar i Musikförläggarnas pris 2022. Här finns de nominerade och juryns motiveringar.
Texter: Lars Nylin

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE
Daniela ”Daniela Rathana” Sörensen, Oskar Linnros & Jaqueline "Mapei" Cummings
Med albumet ”Rathana Club” har Daniela Rathana, Oscar Linnros och Jaqueline Cummings lyckats skapa en briljant balansakt mellan det lättsamt kitschiga och det djupaste privata. Orden blir en befriande uppvisning i konsten att våga utmana sig själv och lyssnaren. I en låt som ”Kyss!” känns det som att delta i en scen där något verkligt omvälvande händer.

Jacob "Jaqe" Henriksson
Det tar tid mellan Jaqes textleveranser, denna gång tog det sju år. Men det är sannerligen väntan värt. Arlövsonens fragmentariska reflektioner om ett liv i skuggan går från anteckningar i en privat skissbok till en högst allmängiltigt skildring av tillvaron. Uttrycket blir extra varmt i avskalade låtar som ”Korset” och ”Fatima”.

Jonathan Johansson
Jonathan Johansson är inte ensam om att kombinera effektiv popmusik med pricksäkra vardagsbeskrivningar. Men hans förmåga att fånga smärtpunkter med referenser ur både fin- och populärkultur gör honom unik. Hans sjunde album ”Om vi får leva” kombinerar med lätt penna ljus och mörker, medan slickade beats och hjärtknipande stråkpartier förstärker närheten i orden.

Linda ”Miss Li” Karlsson
Miss Li har gjort till varumärke att pricksäkert skriva om tillkortakommanden, egna och andras. Redan titeln på det första svenskspråkiga albumet ”Underbart i all misär” summerar anslaget. Hennes säregna självironi följdes starkt upp på singeln ”X” där hon rimmar ”ångest” med ”hångel” och får det att låta alldeles självklart.

ÅRETS KOMPOSITÖR
Agnes Carlsson, Salem Al Fakir, Vincent Pontare, Kerstin Ljungström & Maria Hazell
Agnes album från 2021 heter ”Magic Still Exists”. I detta alster kolliderar samtidens popestetik och smart 70-talsdisco på ett sätt som verkligen får lyssnaren att förstå vad sann låtmagi kan innebära. Drömska poplåtar och effektiva beats blir rakt genom plattan snyggt översköljda av episka arrangemang i bästa ABBA-skolan.

Benjamin Ingrosso
Med den på sistone allestädes närvarande Benjamin Ingrosso tillbaka på engelska bjuds det in till ett låtparty som innebär precis vad albumtiteln ”Playlist” skvallrar om. Det serveras lekfullhet – allt från poppiga klubblåtar, smeksamma ballader om ung kärlek till högst samtida housedrops. Varje moment i kompositionerna genomsyras av en, vid det här laget, mycket bekant och tydlig Ingrosso-aura.

Jaqueline Cummings, Thomas Rusiak & Fredrik Okazaki (MOR)
Planen var att skriva låtar till Mapeis nya platta. Följden blev att Mapei, Thomas Rusiak och Fredrik Okazaki bilade gruppen MOR och skapade albumet ”Badydolls”. En skiva som är bräddfylld av lekfull och dynamisk R&B, hiphop och indiepop. Där Mapeis nära röst samsas med harpa och stråkorkester, det blir rivigt och smekande på en och samma gång.

Johannes "Klahr" Klahr och Richard "LIOHN" Zastenker
En kommer från Särö, en från Kungsbacka, världen är deras arbetsfält. Att två låtskrivare från Västkusten står för låtar – som första singeln på Drake-albumet ”Honestly, Nevermind” – är en spektakulär bild av svenskt låtskrivande på export. Men i synnerhet illustrerar det begåvningen hos Richard Zastenker och Johannes Klahr, som innan detta hörts bland annat hos Lady Gaga.

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG
Benny Andersson & Björn Ulvaeus
En allmänt storslagen comeback för ABBA, inklusive hyllad avatar-show i London och den 40-årsjubilerande samlingen ”Gold”. Och även den nya musiken nådde ut brett. Albumet ”Voyage” nådde plats 2 på Billboardlistan. Singeln ”I Still Have Faith In You” innebar deras första nominering till Grammy Awards. Den andra, ”Don’t Shut Me Down”, nådde topp 10 i elva länder.

Klas Åhlund, Tobias Forge, Joakim Berg, Salem Al Fakir, Vincent Pontare & Max Grahn
Med albumet ”Impera” underströks att Ghost är det mest exporterade svenska bandet sedan generationen Europe, Roxette, Ace of Base. En annan bild av genomslaget är kritikerhyllningar världen över av det dynamiska låtbygge som Tobias Forge och hans låtskrivarpartners fått ihop. Detta trots – men egentligen tack vare – att dom kommer från så väsensskilda genrer.

Martin "Max Martin" Sandberg & Oscar Holter
Max Martin och Oscar Holter fortsätter att dyka upp med några av popvärldens giganter, som team eller på skilda håll. Hösten 2021 blev genomslaget extra spektakulärt när de var involverade i The Weekends då nya singel ”Take My Breath”, samtidigt som megahiten ”Save Your Tears” i remix med Ariana Grande fick ett nytt segertåg. Båda fanns dessutom med bakom Coldplays ”My Universe”.

Snoh Aalegra
Uppsalaslättens souldrottning stärker ständigt sina positioner. Runt det senaste albumet ”Temporary Highs in the Violet Skies” har hon valts som turnégäst av The Weeknd och toppat festivalen ”Made In America”, kurerad av Jay-Z. Snoh Aalegra håller på att göra något som ännu inte skett: en bred världsexport av soul med svenska rötter.

ÅRETS GENOMBROTT
Alba August
Texter som slits mellan himmel och bråda stup. Låtar och produktion som många har jämfört med engelska storheter från Kate Bush till Florence and the Machine. Alba August är redan på sitt debutalbum en låtskrivare av rang. Något inte många skådisar har lyckats med genom åren.

Clara “Cobrah” Blom Christensen
Intensiv electro-pop, sexuell expressionism. Clara Blom Christensen, Cobrah, står för något i högsta grad eget på den svenska låtskrivarscenen. Nu har hennes explosiva uttryck i låtar som ”Good Puss” och ”Brand New Bitch” börjat nå långt utanför det queerfetisch-sammanhang som hon först etablerade sig i.

Geivar "A36" Shlaimon
Partillerapparen som egentligen heter Geivar Shlaimon nådde ett makalöst genombrott 2021 med låten ”Samma gamla vanliga”. Den precis som hans övriga låtar är fartfyllt explosiv med rappa bilder av vad han ser omkring sig. Låten blev sommarens hit hemma i Sverige och sedan även i övriga Norden efter kreativa lokala remixar.

Lisa ”Moonica Mac” Brolander
Lisa ”Moonica Mac” Brolander var nominerad redan vid det senaste priset, då som årets textförfattare. Under 2021 kom det stora genombrottet som låtskrivare och artist inklusive medverkan i TV4:s ”Så mycket bättre”. Hösten 2022 är Moonica Mac med sina nära sånger och mjuka tilltal en akt för de stora svenska salongerna.

ÅRETS LÅT
"Better Days" – NEIKED, Mae Muller, Polo G
2018 nådde Victor Rådström i studiokollektivet Neiked med sin låt “Sexual” en topp som vissa kanske såg som en engångsföreteelse. Eventuella tvivlare bevisades extremt fel när ”Better Days” tre år senare svepte in med sina soldränkta syntar och sitt post-disco-groove. Det triggade exempelvis hittills 340 miljoner spelningar bara på Spotify.

"Hold Me Closer" – Cornelia Jakobs
Vinnaren i Melodifestivalen blir varje år den kanske tuffast bedömda låten av alla.  Episkt hudlösa ”Hold Me Closer” - skriven av Cornelia Jakobs, David Zandén och Isa Molin – stod upp helt utsökt och belönades efter Eurovision Song Contest som vinnare i kompositörsklassen av The Marcel Bezençon Awards, priset som belönar tävlingens bästa finalbidrag.

"X" – Miss Li
Miss Li lyckades med bedriften att snabbt följa upp det mäktiga svenskspråkiga genombrottet runt albumet ”Underbart i all misär”. Detta med ännu en popkaramell byggd på konsten självironi. Låten som vasst recenserar en rad ex och usla relationer blev årets sommarhit på P4 2022 och ”X” låg etta tretton veckor i rad på Svensktoppen. 

"Mano" – Jireel
Skönt gung och rakt genom positiva hiphop-vibrationer. Rågsvedssonen Jireel, Joreel Lavia Pereira, hittade med ”Mano” receptet för att öppna den svenska våren 2022. Inklusive första plats och fyra månader i topp av såväl Sverigetopplistan som Spotifyditon. Många hyllade honom för att han står för något helt eget på den inhemska rapscenen.

Årets konstmusikpriser, texter: Andreas Lönnqvist

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS - LITEN ENSEMBLE/KAMMARMUSIK
Britta Byström – "Ink-Wash On Paper"
Detta medryckande och fascinerande verk för åtta musiker är inspirerat av den hyllade konstnären Gunnel Wåhlstrands bilder och precis som dessa bilder är Byströms musik otroligt detaljrik utan att tappa de långa övergripande linjerna.

Daniel Nelson – "The Vein Bleeds Silver"
Med tydlig utgångspunkt i traditionen för soloviolinverk låter Daniel Nelson här violinisten visa upp instrumentets hela spännvidd. Från kraftfulla dubbelgrepp till de sköraste melodilinjer, allt karaktäriserat av Nelsons känsla för rytm och melodik.

Jenny Hettne – "Stimme aus der Ferne"
I sin ambition att utforska klanger låter Jenny Hettne musikerna använda sina instrument på nyskapande sätt. Kända citat ur den klassiska repertoaren får en helt ny inramning och trots en stor komplexitet vill man som lyssnare bara höra mer.

Karin Rehnqvist – "Tiden ropar på dig!"
Världsklockan - Natt - Hårt åskväder
Tre dikter av Harry Martinsson här här klätts i toner av Karin Rehnqvist. Men tydlig förankring i den svenska körtraditionen och med stänk av folkmusik skapar hon en suggestiv och spännande klangvärld där texten aldrig går förlorad.

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS - STOR ENSEMBLE/OPERA
Andrea Tarrodi – "Symphony in Fire, Water, Earth & Air"
Symfoni nr 1
Med rytmiskt driv och klanglig variation frammanar Andrea Tarrodi suggestiva bilder av eld, vatten, jord och luft. Med harmonisk finess, lyriska stråkar och koralliknande brassinslag fångas lyssnaren av ett verk med omedelbart tilltal.

Jacob Mühlrad – "REMS"
Detta verk, inspirerat av sömn, bygger på drömska moln av klanger som hela tiden skiftar färg. En genomgående långsam puls bryts ibland av eruptiva inslag men tack vare kontrastrik instrumentation blir även de stillastående avsnitten gripande.

Mats Larsson Gothe – "Löftet"
Förintelsens trauma har fått ord och toner i denna drabbande opera. Här finns smäktande idyller, dissonant dunkel och inspiration från judisk musik. Trots det tragiska ämnet är musiken stundtals obeskrivligt vacker och full av variation.

Tebogo Monnakgotla – "Zebran"
I sin operadebut bekräftar Tebogo Monnakgotla att hon är en av Sveriges mest intressanta tonsättare av idag. Med skicklig instrumentation och starka melodiska fragment framträder färgrik musik som förstärker sångens budskap.