2023.10.18
Motiveringar - de nominerade i Musikförläggarnas pris 2023

Idag offentliggjordes alla nomineringar i Musikförläggarnas pris 2023. Här finns de nominerade och juryns motiveringar.
Texter: Christel Valsinger

 

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE
Fatima ”Jelassi” Jelassi & Nils ”Nisj” Svennem Lundberg
På debutalbumet “dom har bara gett mig ett namn” skriver Fatima Jelassi om att växa upp som maskrosbarn och hitta en riktning i livet mot alla odds. Det handlar om barndomens många flyttlass, om drogerna, demonerna och diagnoserna. Det är angeläget, gripande och berättat med ett språk som om hon satt mitt emot med blicken spänd i oss.

Nathalie ”Cleo” Missaoui & Alexander ”Academics” Juneblad
Texterna på albumet Missaoui skildrar livets känslomässiga ytterligheter. Men tonen är trygg och stadig, oavsett om det handlar om sorgen efter förlust och separation eller glädjen över att livet återvänder och kicken i en “storspovscookout”. Lägg till det en formuleringskonst som framkallar både skratt och tårar.

Sara Parkman & Hampus Norén
Det är nästan svårt att separera texterna från musiken på albumet Eros Agape Philia. Så tätt är samspelet mellan ord och ton. Beskrivningen av den virvlande farten i en polska paras med suggererande rytmer. Kärleksförklaringen till mammakroppen möter det varma lugnet i en avlägsen cello. Effekten är förtrollande. 

Seinabo Sey & Isak Alverus
På albumet The One After Me fördjupar sig Seinabo Sey helt och hållet i det stora ämnet kärlek och vad den gör med en, både den dåliga och den bra sorten. Det handlar om nödvändiga avslut, relationer som mognat och en som blev farlig. Det är vackert, inbjudande och, när det behövs, kaxigt. 

ÅRETS KOMPOSITÖR
Anna Ahnlund & Daniel Ögren (Dina ögon)
Folk, pop, funk, jazz och soul möts i Dina Ögons kompositioner, som framkallar blekta bilder av 70-talssommar i träskor och manchester på näthinnan. Och det här är en nostalgisk resa vi mer än gärna följer med på. Från det medryckande svänget i Bakom glaset, via smäktande Mormor till det ljuva vemodet i titelspåret Oas.

Ilya Salmanzadeh
Han är producenten och låtskrivaren som Sam Smith valde att göra karriärens mest vågade drag med. Unholy var något nytt från Smith jämfört med tidigare mogna ballader och samtidigt oemotståndlig med en bombastisk hook. Svår att värja sig mot var också 2 Be Loved (Am I Ready), den sprudlande danshiten han var med och skapade åt Lizzo.

Nathalie ”Cleo” Missaoui & Alexander “Academics” Juneblad
Natalie Missaoui och Alexander Juneblad började göra musik ihop för att må bättre. Resultatet fick oss alla att må bättre. Ett otroligt välgjort album som rör sig självsäkert mellan r&b, hiphop och pop med folkmusikinfluenser.  Här har lekfullheten fått vara motor och infall tagits på allvar.  Fest och eftertanke tillåtits gå gå sida vid sida.

Peter Kvint 
Sveriges flitigaste kompositör just nu besitter en makalös talang för att skapa melodier med en tidlös känsla, oavsett genre. Arvingarna, Eah Jé, Grant, Carola & Måns Zelmerlöv, Lancelot och Björn Skifs är bara några av artisterna han skrivit låtar åt på senare tid. Samtidigt är han fortsatt aktuell på listor med Albin Lee Meldaus Josefin, över två år efter att den gavs ut.

ÅRETS GENOMBROTT
Anna Ahnlund & Daniel Ögren (Dina Ögon)
Redan deras första album var kritikerrosat och omtyckt, men det är i år som alla har pratat om Dina Ögon. Med låtar som Oas och Mormor har något fallit på plats som fått kritiker att tävla i kärleksförklaringar och lyssnare att skockas. Ingen blir heller överraskad om Dina Ögon hamnar högt på listan över P3:s mest spelade i slutet av det här året.

Gabriel Brandes
En framgångssträcka påbörjad redan under 2022 har fortsatt spikrakt uppåt för den här efterfrågade toplinern, som sätter låt efter låt på K-popmarknaden. Under våren har han haft cowrites på två singlar i rad med världens största K-popgrupp BTS, utöver mångmiljonströmmade låtar med sydkoreanska artister som KAI och Moonbin & Sanha. 

Hooja & Mårdhund
Det är nånting hos Hooja som slår an en ton hos såväl barnfamiljer som studenter och kulturjournalister. Kanske det älskvärda i att göra trallvänlig musik med texter om att se sin första rondell, stajla med motorsågstrix och åka Dakota in i tystnaden? Under året blev genomslaget för duons musik så stort att det påverkade efterfrågan på funktionskläder och hängslen.

Kendra ”waterbaby” Egerbladh & Marcus White
På ep:n Foam med waterbaby har Kendra Egerbladh och Marcus White mejslat fram en intim typ av lo-fi, r’n’b-pop, som gått hem inte bara i Sverige, utan även rosats internationellt.. Deras samarbete hördes redan i superhiten Stockholmsvy med Hannes och var och en för sig är dessa begåvningar även inblandade i spår på Seinabo Seys album The One After Me.

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG
Ilya Salmanzadeh
Billboard Hot 100-ettan Unholy skulle kunna räcka för att motivera en nominering till Årets internationella framgång för Ilya. Men när vi till det lägger förstaplaceringar i bl a England, Australien och Kanada för samma låt, samt en andraplats på den amerikanska albumlistan för musik skriven och producerad till Lizzos album Special, då råder ingen tvekan om att Ilya är i en klass för sig. 

Jimmy Jansson, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Lorine “Loreen” Talhaoui, Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker, & Thomas G:son
Tattoo blev inte bara Sveriges sjunde vinnarlåt i Eurovision Song Contest. Den blev också Loreens största hit i England till dags dato, där den nådde singellistans andraplats. Ytterligare topplaceringar i stora delar av Europa samt guld- och platinacertiferingar i en rad länder gör Tattoo till en av Sveriges största låtexporter under våren.

Karin "Fever Ray" Dreijer
2023 blev året då Fever Ray äntligen återvände med ny musik. Och att albumet Radical Romantics kommer att landa på en rad internationella listor över årets bästa, är ingen vild gissning, då det har mötts av hyllningar i exempelvis Pitchfork, NME, the Guardian, The Wire och Mojo. Under sommaren har Fever Ray även gjort succé på festivaler som Glastonbury, Roskilde och Sonár.

Klara Söderberg & Johanna Söderberg (First Aid Kit)
Med Palomino fick First Aid Kit för tredje gången en nominering till the Brit Awards i England. Albumet nådde också en tredjeplats på Englandslistan, hyllades unisont av brittisk musikpress och resulterade i intensivt turnerande internationellt. First Aid Kit samarbetade också med Pink på hennes album Trustfall, som nådde en andraplats på den amerikanska albumlistan. 

ÅRETS LÅT
"Din låt" (Victor Leksell & Einár) – Axel Jansson, Hampus ”Vinter” Bergh, Ramiro ”Reyn” Janhammar, Nils ”Einár” Grönberg & Victor Leksell
Ryktet om att två av Sveriges största artister och låtskrivare hade en låt ihop hade cirkulerat länge när Din låt till sist nådde streamingplattformarna. Den vemodiga duetten, som spelades in långt före Einárs allt för tidiga bortgång, fick omedelbart publikens kärlek och toppade singellistan åtta veckor i rad. När det svenska musikåret 2022 sammanfattades var den också en av årets allra mest lyssnade låtar.

"No One Dies from Love" (Tove Lo) – Ludvig Söderberg & Tove “Tove Lo” Nilsson
En text om hjärtesorg, ett rakt dansbeat och melodier med gråten i halsen. Med Noone dies from love har Tove Lo och Ludvig Söderberg skapat ett 80-talsglittrande uppbrotts-anthem att förlora sig i på dansgolvet. Att låten sätter fingret på något universellt, visas inte minst av den rörande allsången under Tove Los turnéer, då tiotusentals förenas i vemodet över ett plötsligt avsked. 

"Stockholmsvy" (Hannes & waterbaby) – Hannes Jonsson, Kendra ”waterbaby” Egerbladh & Marcus White
Låten som hittat lyssnare i alla åldrar och över alla genregränser fick faktiskt sin storhetstid ganska långt efter att den släppts. Kanske är det för att den presenterar sig så försynt, med sina mjuka melodier och sin drömska stämning. Men däri ligger också storheten, som gör att Stockholmsvy verkar slå svenskt poprekord i att hålla sig aktuell.

"Tattoo" (Loreen) – Jimmy Jansson, Thomas G:son, Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Lorine “Loreen” Talhaoui & Peter Boström
När några av Sveriges skickligaste låtskrivare i Melodifestivalen slog sig ihop och dessutom toppade laget med en tidigare vinnare av Eurovision Song Contest, samt en av landets största K-pop-exporter - blev resultatet något utöver det vanliga. Tattoo suger tag i lyssnaren redan i introt och håller greppet fram till sluttonen.. En mästerlig uppvisning i hur man hittar till den riktigt stora publiken. 

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – LITEN ENSEMBLE/KAMMARMUSIK
Britta Byström: By the Window
I denna trio för viola, kontrabas och preparerat piano skildrar Britta Byström både melankoli och sinnesro. Trots den begränsade besättningen är stycket fullt av klanglig variation och med tydliga kontraster mellan mörkt och ljust. 

Daniel Börtz: Sinfonia 14
Daniel Börtz har i mer än 50 år varit en av landets främsta tonsättare med musik som alltid drabbar lyssnaren på djupet. Så även i Sinfonia nr 14 för stråkorkester som omväxlande är dramatisk, vacker, uttrycksfull och innerlig. 

Maria Lithell Flyg: Fyra Sånger: Du är min renaste tröst/ Nära ögat/ Bestigning/ Stjärnorna
I dessa sånger har Maria Lithell Flyg inspirerats av fyra kvinnliga poeters dikter. Med en musikalisk klarhet, melodisk träffsäkerhet och starkt uttryck skildras längtan efter tystnad, stark passion och livets skörhet. 

Matthew Peterson: An inner sky
Tre modernistiska texter av E.E. Cummings har här tonsatts för kör a cappella av Matthew Peterson. I tre satser skildras naturen och himlen genom rika klanger och nyanser, starka utbrott och överraskande infall. 

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS - STOR ENSEMBLE/OPERA
Albert Schnelzer: SALT 
Oratoriet Salt handlar om havet, resande och migration. Här skildrar Albert Schnelzer samtida frågor med ett tillgängligt och tidlöst tonspråk och denna närmast självklara musik har alla förutsättningar att bli en riktig modern klassiker.

Daniel Nelson: Chaplin songs 
I Chaplin Songs har Daniel Nelson omvandlat Charlie Chaplins berömda avslutande tal från filmen ”Diktatorn” till ett oratorium för demokrati, frihet, fred och medmänsklighet. Med ett uttrycksfullt tonspråk skapas musik som tidvis är oändligt vacker.

Tebogo Monnakgotla: Globe Skimmer Surfing the Somali Jet 
I denna violinkonsert skildrar Tebogo Monnakgotla segeltrollsländans sällsamma 200 mil långa flygning från Indien till Afrika. Den virtuosa violinstämman stöttas av infallsrik och omväxlande orkestrering som ibland blir närmast filmisk

Tobias Broström: Symfoni nr 1, ”Albedo”
Återigen visar Tobias Broström prov på sin förmåga att skapa rytmiskt driv och praktfulla klanger. Kombinerat med tilltalande melodiska inslag skapar tonsättaren en storslagen symfoni som bitvis är en magnifik skönhetsupplevelse.