Musiksveriges högst prioriterade uppdrag sedan slutet av 2017, efter #närmusikentystnar, är jämställdhet i musikbranschen. Organisationen har därför tagit fram ett manifest samt material till arbetsplatser – affischer och pins – som uttrycker ett löfte om en arbetsplats som strävar mot 100 procent jämställdhet.
Musikdagen 2018 i handlade om jämställdhet och vad som hänt sedan förra året då vittnesmål under hashtagen #metoo satte jämställdhet på agendan i hela samhället.
Camilla Wagner från jämställdhetsbyrån Management by Kerstin modererade två paneler på ämnet jämställdhet i musikbranschen. I den första berättade tre chefer från branschen om sina upplevelser när #närmusikentystnar hände och om vilka konkreta åtgärder de gjort för att främja jämställdhet på arbetsplatsen samt motarbeta ohälsosamma maktstrukturer och trakasserier. Panelen bestod av Martin Ingeström, VD på Universal Music Publishing, Robert Litzén, VD på Cosmos Music och Lovisa Delehag, operativ chef på Blixten.
I den andra panelen deltog förändringsledarna Anna Ingler från UpFront, Anna Lindholm, en av initiativtagarna till uppropet #närmusikentystnar och Rodja Sahin, musikproducent. De gav sin bild av jämställdhetsläget i musikbranschen och vad som kan göras i framtiden.
Musiksverige visade även upp det material, affischer och pins, som tagits fram för att lyfta budskapet ute på arbetsplatser. Syftet med materialet är att på kontoret, i studion, i receptionen och replokalen kunna visa att de som arbetar där tar jämställdhetsfrågan på stort allvar. Budskapet är:
”Vårt löfte till alla som jobbar här:
Det här är en arbetsplats som strävar mot 100 procent jämställdhet. Vi ställer oss helt bakom vår branschorganisation Musiksveriges insatser för att skapa en bransch där alla människor behandlas lika. En bransch där ingen utsätts för trakasserier, diskriminering, kränkningar eller övergrepp.
Detta är vår gemensamma strävan:
– vi agerar respektfullt och rättvist mot varandra
– vi konfronterar de som kränker, trakasserar och begår övergrepp
– alla ska kunna verka på lika villkor
Om du ändå råkar ut för, eller hör och ser något som inte är okej, gå in på musikverige.org så får du hjälp med vart du ska vända dig.”