2024.09.04
Musikförläggarna bjuder in till seminarium om AI och jojk under fredagen på Bokmässan

Vilken plats har jojken i det samiska samhället idag? Vad ryms i jojken som inte rymdes tidigare och vad håller på att försvinna? Kan AI lära sig att jojka? Det är några av ämnena som artisten, låtskrivaren och jojkaren Sofia Jannok, jojkaren, författaren, poeten och dramatikern Jalvvi Niillas Holmberg och jojkaren, skådespelaren och poeten Simon Issát Marainen kommer att diskutera med moderatorn – historikern och journalisten Katri Somby. 

Branschorganisationen Musikförläggarna är återigen på plats med en monter på Bokmässan i Göteborg, samt med ett seminarium på F3-scenen. I år har Musikförläggarna, tillsammans med organisationen Tjállegoahte (Författarcentrum Sápmi), bjudit in tre jojkpersonligheter – Jalvvi Niillas Holmberg, Simon Issát Marainen och Sofia Jannok – till ett samtal om artificiell intelligens och jojk. 

Seminariet, ” Kan AI lära sig att jojka?”, hålls på F3-scenen, fredagen den 27 september kl 11.00-11.45. Samtalet leds av historikern och journalisten Katri Somby. Läs om seminariet i Bokmässans program https://bokmassan.se/programs/kan-ai-lara-sig-att-jojka/ 

I Musikförläggarnas monter, B05:62, säljs noter från musikförlagen Gehrmans Musikförlag, NotPoolen, Notfabriken, Wessmans Musikförlag, Ejeby Förlag och Musikskolan.se. Medverkande i år är även Svensk Musik som har med sig utvalda verk.  

Om Jalvvi Niillas Holmberg 

Jalvvi Niillas Holmberg är en författare och musiker med djupa rötter i Deatnu, Sápmi. Hans litterära verk sträcker sig över poesi, prosa, dramatik och filmmanus. Han har gett ut sex diktsamlingar och framfört sin poesi världen över, och hans texter har översatts till flera språk. 

Om Simon Issát Marainen 

Simon Issát Marainen är jojkare, poet och renägare från Nedre Soppero. Han har bland annat nominerats till Sveriges Radios novellpris, gestaltat Lars Levi Laestadius på scen och nyligen deltagit i den samiska melodifestivalen. 

Om Sofia Jannok 

Sofia Jannok är artist, låtskrivare och jojkare från Gällivare i Sápmi. Hon är känd för sin unika kombination av traditionell samisk musik och modern pop, med starka texter om identitet, miljö och urfolksrättigheter. Jannok har släppt flera hyllade album, uppträtt internationellt och är en framträdande röst i kampen för samiska rättigheter.