Musikförläggarna, Spotify och MXM Music satsar för jämställdhet och mångfald bland låtskrivare och producenter
2017.06.02
Musikförläggarna, Spotify och MXM Music satsar för jämställdhet och mångfald bland låtskrivare och producenter

Branschorganisationen Musikförläggarna har tillsammans med Spotify och MXM Music initierat Equalizer Project, ett projekt med syfte att öka och förbättra jämställdheten och mångfalden bland låtskrivare och producenter - två yrkesroller i musikbranschen som än idag är mansdominerade.

Bakom kulisserna är musikbranschen långt ifrån jämställd. Av upphovsrättsorganisationen Stims 80 000 anslutna upphovspersoner är endast 20 % kvinnor. Även musiken som omger oss är till stor del skapad av manliga låtskrivare och producenter. På Spotifys topplista över de mest populära låtarna 2016 så var totalt 226 låtskrivare inblandade varav 31 kvinnor (13,7 %) och 195 män (86,3 %) - detta enligt statistik framtagen tillsammans med Musikförläggarna. På svenska Grammisgalan har fyra kvinnor respektive 49 män prisats i kategorin ”Årets producent” sedan priset instiftades.

Utifrån en gemensam övertygelse att musikbranschen behöver bli mer mångfacetterad och inkluderande har Musikförläggarna tillsammans med Spotify och MXM Music startat Equalizer Project – med syftet att arbeta för att jämna ut den rådande fördelningen av män och kvinnor bland låtskrivare och producenter, där män enligt statistiken är kraftigt överrepresenterade.

Equalizer Project består av:

  1. Nätverksträffar där talanger inom musikproduktion och textförfattande i starten av sina karriärer får möta etablerade producenter och låtskrivare för att utbyta idéer och erfarenheter. De svenska musikförlagen och Upfront Producer Network nominerar deltagare inför varje middag.
  2. Ett branschseminarium den 12 juni
  3. En podcast som kommer att släppas i Spotify under hösten 2017 med fokus på förebilder inom musikskapande.

– Vi vill uppmärksamma att det går att åstadkomma förändring och att det är hög tid att jobba aktivt med att lyfta fram fler producenter och låtskrivare som inte är män. Organisationer som Popkollo och Upfront har gjort ett fantastiskt arbete i flera år och vi vill inspirera ännu fler aktörer i musikbranschen att ta efter. Jämställdhet är ett samhällsproblem och musikbranschen är tyvärr inget undantag, tillsammans behöver vi identifiera och förändra de normer och strukturer som gjort att branschen än idag är mansdominerad, säger Jenny Hermanson, nordisk VD på Spotify.

– Det ska bli så spännande att höra hur musiken låter i framtiden när låtskrivarna och producenterna är 50/50 kvinnor och män. Det här projektet kommer fungera som en katalysator på vägen dit. Att lyfta fram förebilder och skapa nya nätverk är enormt viktigt, säger Elisabet Widlund, VD på Musikförläggarna.

– Vi är glada över att vara en del av Equalizer Project och möjliggöra möten mellan kvinnliga talanger. Vår erfarenhet är att det är i mötet med andra producenter och låtskrivare som en utvecklas och vi hoppas kunna inspirera en ny generation av musikskapare, Julius Petersson, MXM Music.