Fredagen den 10 november i år firar Musikförläggarnas Pris sitt 20-årsjubileum. Sedan starten har priset blivit en årlig höjdpunkt där upphovspersoner, musikförläggare, låtskrivare och andra branschprofessionella samlas för att hylla och erkänna framstående prestationer i musikvärlden.
Den första upplagen av Musikförläggarnas Pris gick av stapeln måndagen den 27 oktober 2003 på Europa Studios i Stockholm och arrangerades i samband med att branschorganisationen Musikförläggarna (då SMFF) skulle fira sitt 75-årsjubiléum. Man ville fira jubileet genom att instifta ett antal nya priser för att hylla svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare — musikförlagens närmaste samarbetspartners.
Galalunch!
Efter 75-årsfirandet hämtades inspirationen till Musikförläggarnas Pris från den prestigefyllda, engelska musikgalan Ivor Novello Awards som årligen delats ut i London sedan 1955. Musikförläggarna hade ambitionerna att med åren bygga upp en prisinstitution med motsvarande status, som den hos Ivory Awards, bland svenska upphovspersoner. Idag har Musikförläggarnas Pris blivit en av de mest ansedda musikutmärkelserna som en upphovsperson kan vinna i Sverige, och galan är i sig själv en viktig och högt värderad händelse i musikbranschen.
Pristtagare genom tiderna
Under de senaste 20 åren har Musikförläggarnas pris uppmärksammat och belönat såväl etablerade som lovande talanger i musikbranschen. Några musikpersonligheter som tilldelats Musikförläggarnas Pris är bland andra: Benny Andersson, Björn Ulvaeus (Årets hederspris 2003), Victoria Borisova–Ollas (Årets konstmusikpris – större ensemble/opera 2008 och 2010),
Jason Diakité "Timbuktu" (Årets textförfattare/kompositör och Årets bästa svenska låt 2005), Veronica Maggio (Årets textförfattare 2011), Tim "Avicii" Bergling (Årets största internationella framgång 2012), Ludwig Göransson (Årets kompositör 2018) med många många fler. Årets låt 2004 tilldelades den odödliga klassikern ”Ingen vill veta vart du köpt din tröja” av Staffan Lindfors och Johan Kindblom.
Genom att erkänna och premiera exceptionella prestationer, har galan blivit en plattform för att främja innovation och kreativitet i musikvärlden.
Mer om tidigare MFP-vinnare hittar du här >
Priset genom tiderna
Priset och priskategorierna har dock inte alltid sett likadana ut. Priset för Årets nykomling, som var det officiella namnet fram till 2011, heter idag Årets genombrott. Kategorin som idag heter Årets låt hade år 2004 det lite längre namnet – Årets bästa svenska poplåt. Vid det första galatillfället prisade man även Årets mest betydelsefulla seriösa verk, vilket redan året efter bytte namn till det kanske något mindre elitistiska namnet - Årets mest betydelsefulla konstmusikverk.
Idag delas priset ut i kategorierna ”Årets kompositör”, ”Årets textförfattare”, ”Årets internationella framgång”, ”Årets genombrott”, ”Årets låt”, ”Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera” och ”Årets konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik”. Därtill delas det årligen ut ett hederspris, ett stipendium och ett pris för ”Årets mest spelade låt” (i samarbete med Stim).
Världens bästa branschträff!
Förutom att vara en glittrande tillställning är Musikförläggarnas Pris också en möjlighet för branschfolk att nätverka och skapa nya samarbeten. Galan samlar olika aktörer inom musikindustrin, från låtskrivare och kompositörer till A&Rs och andra branschrepresentanter. Genom att sammanföra dessa professionella kanaler främjar galan tillväxt och samarbete inom branschen.
Det är även viktigt att notera att Musikförläggarnas Pris inte bara firar framgång utan även fokuserar på att främja mångfald och inkludering inom musikbranschen. Genom att inkludera olika genrer, stilar och talanger har galan lyft fram en bred mångfald av musik och skapat en plattform för att uppmärksamma olika röster och perspektiv.
I år, när Musikförläggarnas Pris firar 20 år, är det en tidpunkt att reflektera över dess betydelse och framgång. Galan har blivit en symbol för erkännande och uppmuntran inom musikvärlden och fortsätter att vara en viktig del av musikbranschens kalender. Med spännande framsteg och nya talanger på horisonten är Musikförläggarnas Pris redo att fortsätta hylla och stödja musikens magi i många år framöver.
Mer om Musikförläggarnas Pris och bilder från tidigare galor hittar du här >