2012.10.25
Noonie Bao får Musikförläggarnas stipendium 2012

Tanken är att det ska gå till en ung låtskrivartalang i början av karriären som inte behöver vara utgiven eller förlagd, men ändå ha ett visst renommé. Årets stipendiat är låtskrivaren, producenten och sångerskan Noonie Bao.

– Svenska låtskrivare röner enorma framgångar, både på hemmaplan och internationellt. Musikförläggarnas stipendium har instiftats för att uppmuntra återväxten, säger Monica Ekmark, Musikförläggarnas styrelseordförande.

Musikförläggarnas styrelse har tagit hjälp av Sveriges Radio P3:s musikredaktör Karin Gunnarsson och Per Sinding Larsen, journalist på SVT:s musiksajt PSL, för att välja ut årets stipendiat.

– Det saknades verkligen inte kandidater, säger Karin och Per. Svenskt låtskriveri mår förträffligt. Hårdrock eller house eller hitpop! Vår lista kändes lika lång som avståndet mellan Mariatorget och nya Musikförläggarskrapan. Vi fastnade till slut för en hårt arbetande kompositör, producent och artist som skriver den sortens egna, gränslösa och inspirationsrika sånger som dessutom säger så mycket om var den moderna popmusiken håller hus hösten 2012. Hennes namn är Noonie Bao.

Noonie Bao har trots sin ungdom redan skapat sig en karriär utöver det vanliga. Som artonåring fick hon förlagskontrakt med EMI Music Publishing och sedan dess har hon arbetat som låtskrivare, haft en hitsingel i Belgien, turnerat, spelat på David Lynch klubb i Paris, filmat en video i Indien, släppt singlarna "Do You Still Care" och "About to Tell" samt färdigställt debutalbumet "I am Noonie Bao" som släpps den 31 oktober.