2011.05.09
Ny medlem: Cosmos Music Publishing

Välkomna som nya medlemmar i SMFF. Var har ni för förväntningar och förhoppningar på vår förening?
- Tack. Det är såklart väldigt viktigt för oss som förlag att vara med i branschorganisationen. Att få tillgång till ett stort nätverk av kollegor för utbyte av idéer samt till information om vår ständigt förändrande bransch är ovärderligt.

Kan du berätta lite mer om era planer? Kontrakterade låtskrivare? Hur ser kopplingen ut till skivsidan?
-Detta är som sagt en nystart för oss. Vi har en ganska stor katalog från våra tidigare förlagsverksamheter och det är först nu vi börjar signa nya upphovsmän igen. Just nu jobbar vi mycket med fantastiske låtskrivaren och producenten Emanuel Olsson - vi befinner oss för tillfället i Los Angeles där han gör co-writes, medan vi presenterar hans musik för möjliga subförlagspartners samt hjälper honom att hitta en manager här. Vi har även inlett diskussioner med några internationella förlag för subförläggning av deras kataloger i Norden.

-När det gäller skivsidan, så arbetar vi helt och hållet över gränserna, där det finns möjlighet. En av förlagets viktigaste uppgifter är ju att tillgängliggöra verk och som Sveriges största indielabel, så har vi en unik position att göra det. Vi släpper även copyrights vi har digitalt själva via vår world-wide-deal med IODA, och mer sådant kommer det att bli. Vi har förlaget på flera av våra artister. Och då vi sitter på både master- och publishingrights, så blir det ju extra intressant för music supervisors att vända sig till oss för att vi enkelt och snabbt kan cleara båda rättigheterna på en gång.

Varför musikförlag nu? Ser ni någon särskild uppsida vs. utmaning?
-Vi ser Cosmos Music Group mer som ett stort Musikbolag än något som består av ett skivbolag och ett musikförlag. Båda rättigheterna är lika viktiga för oss och för hur vi jobbar. Uppsidorna är uppenbara - att vi kommer att kunna göra ännu mer för våra artister och låtskrivare, då vi representerar dem på mer än ett sätt. Att det blir enklare att licensiera ut vår repertoar utan att behöva fråga något annat bolag är en annan viktig del i detta. Utmaningen är väl att kunna växa snabbt på båda "sidor" utan att det påverkar kvaliteten i det jobb vi har åtagit oss att göra för våra signingar. Att ha en aktiv förlagsverksamhet som en integrerad del av vår övriga business är en självklarhet!

Både du och Kent har lång erfarenhet från musikbranschen men presentera er gärna lite för nykomlingar. Vilka är ni, vad har ni gjort, gör just nu och vad är framtidsvisionen för er verksamhet?
-Jag började att spela i band och DJ:a när jag var nybliven tonåring. Sedan fortsatte jag som promotor och ordnade festivaler och klubbar. Större delen av min tid på "insidan" av branschen har jag spenderat på förlagssidan, bl. a. på AIR Chrysalis som deras songplugger i början av nittiotalet (under Lars Wiggman), sedan var jag med och startade upp MCA Music (numera Universal) tillsammans med Martin Ingeström. Kent träffade jag när jag jobbade som VD för Sony/ATV Skandinavien (där jag senare blev deras Vice President of A&R för hela Europa). Kent har en gedigen bakgrund som musiker/producent - och har jobbat med artister som Lisa Nilsson, Titiyo, Stina Nordenstam, Eagle Eye Cherry och väldigt mycket av den svenska hip hopen på nittiotalet, bl a Petter, Sherlock och Rusiak. Sedan var han med och startade Cosmos Studios på Götgatan, som sedan såldes till Max Martin, varpå Kent köpte dåvarande - legendariska - svenska EMI Abbey Road-studion i Skärmarbrink. Han äger den fortfarande idag och den är en mycket viktig del av Cosmos Music Groups verksamhet. Vi spelar in många av våra skivor där, men hyr även ut den till andra artister... alla från Abba till Lady Gaga har spelat in där. Sedan startade vi tillsammans Cosmos Records, Cosmos Songs och Cosmos Productions och gick till Bonnier Amigo för att de skulle ta hand om vår administration och distribution. För drygt ett år sedan så köpte vi (jag, Kent, Cai Leitner och Christian Drougge)hela bolaget från Bonnier AB och i höstas bytte vi namn till Cosmos Music Group. Nästa naturliga steg var såklart att starta ett nytt musikförlag. Vi är idag redan den största oberoende labeln i Norden - nu ska vi även försöka se till att bli ett riktigt framgångsrikt musikförlag!