Sam Ezeh tilldelas Musikförläggarnas stipendium 2021
2021.11.04
Sam Ezeh tilldelas Musikförläggarnas stipendium 2021

I oktober förra året introducerades världen för Sam Ezehs unika och genreöverskridande soul och R&B-sound med debutsingeln “CRISIS”. Den följdes upp med den kritikerrosade EP:n “Night at Ezeh’s” i början av 2021, och nyligen har artisten och producenten släppt årets andra EP, “Sapphire Alley”. Nu tilldelas Sam Ezeh Musikförläggarnas stipendium 2021.

Musikförläggarnas stipendium har delats ut årligen sedan 2012, med undantag för 2020, i syfte att ”uppmärksamma en ung låtskrivartalang i början av karriären”. I år består stipendiejuryn av Ayan Jamal, programledare på P3, och Daniel Horn, chefredaktör på Sveriges största musiktidning GAFFA. Enligt juryns motivering är Sam Ezeh en musikskapare “vars texter är lika enkla som djupt existentiella och vars musik föder näring ur allt från psykedelisk rock och soul från 60/70-talet till samtidens och framtidens R&B och pop”.

– Att få årets stipendium betyder väldigt mycket för mig, särskilt som ny independent-artist. Det är så kul att få höra hur väl min musik tas emot, och jag ser fram emot att fortsätta dela den och mina visioner. Tack! säger Sam Ezeh.

Stipendiet uppgår till 25 000 kr och delas ut på Musikförläggarnas Pris på Grand Hôtel i Stockholm den 12 november. På galan kommer 2020 och 2021 års mest framstående låtskrivare, kompositörer och textförfattare utses och hyllas.

Årets motivering:
“Det här är en låtskrivare och producent som på egen hand jobbar med alla delar av musiken och förmedlar en stil som sällan når ut i Sverige. Samtidigt har han all potential att bli en världsartist. Musikförläggarnas stipendium går till en person vars texter är lika enkla som djupt existentiella och vars musik föder näring ur allt från psykedelisk rock och soul från 60/70-talet till samtidens och framtidens R&B och pop. En musikskapare som sätter standarden: Sam Ezeh!”

Stipendiet har tidigare år delats ut till:
Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius, Thibo ”Panda Da Panda” Girardon, Beatrice Eli, Leslie Tay, Carl-Mikael ”Gud” Berlander, Fanny Hultman och Madelene Eliasson (MADFUN) samt Lova ”LOVA” Sönnerbo. Sist priset delades ut var 2019, och gick då till Imen ”Imenella” Mohamed.

Musikförläggarnas stipendium utses av en oberoende jury och har årligen delats ut sedan 2012, med undantag för pandemiåret 2020.