2018.02.02
Spotify tar efterlängtat ansvar - inför låtskrivar- och producentcredits

Efter påtryckningar från Musikförläggarna kommer nu det mycket glädjande beskedet att Spotify inför credits för låtskrivare och producenter på alla verk publicerade i tjänsten. Spotify, som har stor del av streamingmarknaden, tar nu äntligen sitt ansvar för upphovpersoners ideella rätt att bli namngivna.

Låtskrivare och producenter ska namnges vid en publicering eller utgivning säger upphovsrätten, men trots det lyser informationen om upphovspersoner ofta med sin frånvaro på digitala plattformar och i streamingtjänster.

"Kompositörer, låtskrivare och producenter är själva kärnan i musiken. Det här är ett viktigt steg mot att alla digitala plattformar och tjänster ska ange credits, och betala ersättning, till de som skapat musiken. Vi tar för givet att andra plattformar, som exempelvis Apple Music och YouTube, följer efter", säger Elisabet Widlund, VD på Musikförläggarna.

Musikförläggarna har länge påpekat att informationen ska finnas där musiken sprids. Att låtskrivare och producenter nu namnges på den största streamingtjänsten är en bra start. Framöver måste förlagsinformation läggas till.

"Vi fortsätter arbeta för att musikförlagens och upphovspersonernas rättigheter respekteras på den digitala marknaden", säger Elisabet Widlund.

Om Musikförläggarna
Musikförläggarna är musikförlagens branschorganisation. Som förlagens enade röst driver Musikförläggarna viktiga branschfrågor i kontakter med både beslutsfattare, myndigheter, övrig musikbransch, media och allmänhet. Att skapa förståelse för musikens värde och för upphovsrättens funktion och betydelse är en av Musikförläggarnas huvuduppgifter. Se www.musikforlaggarna.se