2015.04.07
Stim och Kobalt avslutar samarbete

Stim och musikförlaget Kobalt har beslutat att inte arbeta vidare enligt det samarbetsavtal som slöts våren 2013. Samarbetet innefattade en modell för gränsöverskridande direktlicensiering av digital musik i Europa.

Under samarbetet samlade Kobalt och Stim onlinerättigheterna för Kobalts angloamerikanska repertoar i det av Stim ägda dotterbolaget KStar (Kobalt Stim Aggregated Rights AB). Beslutet att avsluta samarbetet innebär att KStar inte kommer att teckna nya licenser, men de befintliga licenserna kommer att finnas kvar under en övergångsperiod.

– Samarbetet med Kobalt har varit en värdefull del av processen mot gränsöverskridande avtal med digitala musiktjänster för hela Stims repertoar. Det har varit till förmån för marknaden, konsumenter och våra anslutna musikskapare. Under de senaste två åren har vi visat Stims förmåga att licensiera och administrera rättigheter över flera områden på ett ändamålsenligt och effektivt sätt. Vi ser fram emot fortsatt samarbete med Kobalt Music utanför partnerskapet, säger Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen.

– Stim har varit en bra partner i vår digitala paneuropeiska licensverksamhet. Tillsammans har vi skapat betydande fördelar för kreatörer, förläggare och marknad. Vi ser fram emot att arbeta med Stim på andra områden när vi nu tar en ny riktning för vår digitala paneuropeiska repertoar, säger Kobalts Grundare och VD Willard Ahdritz.