Stim: Principfråga sätter medlemmarnas integritet i fokus
2014.07.02
Stim: Principfråga sätter medlemmarnas integritet i fokus

I förra veckan kom det för första gången en förfrågan till Stim om att lämna ut en kopia av deras medlemsregister till tredjepart. Frågeställaren blev inbjuden till Stim för att ta del av medlemsregistret, men fick ej tillåtelse att ta med sig någon kopia därifrån.

Enligt lag är en ekonomisk förening skyldig att visa upp sitt medlemsregister till den som begär detta. Att däremot lämna ut en kopia på registret, så att tredjepart kan ta direktkontakt med medlemmarna, kan vara betydligt mer integritetskränkande.

Eftersom Stim historiskt sett varit väldigt restriktiva med att lämna ut alla former av medlemsrelaterade uppgifter, med hänsyn till medlemmarnas personliga integritet, frågade därför Alfons Karabuda, tf vd på Stim, i ett medlemsbrev till Stims medlemmar hur de ställer sig till att Stim lämnar ut medlemsuppgifter till tredjepart. Responsen var tydligt negativ.

– Jag kände instinktivt att något som berör medlemmarnas integritet inte ska beslutas över deras huvuden. Vi behövde medlemmarnas vägledning. Återkopplingen gav också ett entydigt svar, man vill inte att Stim lämnar ut dessa uppgifter. Flera medlemmar uppgav till och med att man kommer att gå ur Stim om uppgifterna lämnas ut, säger Alfons Karabuda, tf vd på Stim.

Därför har Stim sagt nej till att lämna ut en kopia på uppgifterna. Enligt uppgift från Sveriges Radio har frågeställaren polisanmält Stim. Man inväntar nu besked på om eller hur polisen avser att driva ärendet vidare. Alfons Karabuda talar med Sveriges Radio under onsdagen. En intervju kommer enligt SR att sändas torsdag morgon.

Läs mer på Stims webbplats.