2012.06.19
Svensk musikexport ökar

De upphovsrättsliga exportintäkterna uppkommer när svensk musik spelas till exempel på radio, klubbar, i reklam eller tv i utlandet. Intäkterna går till kompositörer, musiker, artister, förlag och musikbolag. Under 2011 var den upphovsrättsliga exportintäkten för musik 502 miljoner kronor, vilket är en ökning med nio procent sedan 2010.

– Vi ser att intresset för kulturella och kreativa näringar ökar. Därför är faktaunderlag viktigt. Inte bara för musikbranschen själv utan även för strategiska beslut för framtiden, säger Christina Lugnet, generaldirektör på Tillväxtverket.

Upphovsrättsliga exportintäkter är en del av den svenska musikbranschens totala exportintäkter. Övriga delar är konsertintäkter och intäkter från inspelad musik.

– Hela det svenska musikundret är inte ekonomiskt mätbart eftersom en del svenska artister och kompositörer är anslutna till utländska rättighetssällskap, eller har bolag registrerade utomlands. Men deras framgångar bidrar ändå till ökad efterfrågan på svenska musikskapare och till bilden av Sverige som ett framgångsrikt musikland, säger Elisabet Widlund, vd på Musiksverige.