”Systrar 1968” vann Musikförläggarna och Stims nya tv-musikpris på Riagalan

Filip Bekic, Irya Gmeyner och Martin Hederos. Foto: Viktor Fremling, Riagalan

2019.03.07
”Systrar 1968” vann Musikförläggarna och Stims nya tv-musikpris på Riagalan

Igår kväll delades priserna ut på TV-branschens årliga fest, Riagalan. Vinnare av det nyinstiftade priset ”Årets bästa musik i program (scripted)” blev tv-produktionen Systrar 1968. Bakom musiken står låtskrivarna Irya Gmeyner och Martin Hederos tillsammans med Filip Bekic och Nils Erik ”Nille” Sandberg. De och produktionsbolaget bakom TV-serien, Anagram, tog emot prisstatyetten under galan.

Låtskrivarna Irya Gmeyner och Martin Hederos fick uppdraget att skriva vinjett och score till TV-serien Systrar 1968 och lyckades, enligt juryn, skapa ett sound som förmedlar en känsla för tiden utan att vara klichéartad. Till sin hjälp tog låtskrivarteamet Irya och Martin in kollegorna Filip Bekic och Nils Erik ”Nille” Sandberg på ett par av låtarna som skrevs till serien.

– Vi är väldigt glada för detta pris! Detta var vår första stora tv produktion vi gjort ihop och vi känner att beslutet vi tog att satsa en stor del av budgeten på att spela in i Studio Rymden med fantastiska musiker för att få en levande känsla, får ett rejält erkännande i och med detta pris och all annan fin respons vi fått för musiken. Stort tack!, säger Irya Gmeyner och Martin Hederos.

”Årets bästa musik i program (scripted)” delas ut av Musikförläggarna och Stim i samarbete med Film&TV-Producenterna som står bakom Riagalan. Det nya priset syftar till att uppmärksamma den bästa musiken i svensk tv och delades för första gången ut på årets Riagala den 6 mars på Cirkus i Stockholm.

Motiveringen till priset löd:
”I det här dramat får musiken vara en djupt förankrad del av berättelsen. Enkla poplåtar, med ett sound som förmedlar en känsla för tiden, utan att vara klichéartade. Sångtexter som hämtar inspiration i dramat utan vara övertydliga. Musikanvändningen i Systrar 1968 ett är fantastiskt exempel på hur man genom att ta musiken på största allvar kan lyfta och förstärka ett drama.”

Vinnare av ”Årets bästa musik i program (scripted)” 2019
Program: Systrar 1968
Produktionsbolag: Anagram
Upphovspersoner:
Irya Gmeyner (Manus)
Martin Hederos (Playground Music Publishing)
Filip Bekic (Manus)
Nils Erik ”Nille” Sandberg (Manus)

Om priset
Syftet med priset är att premiera den mest kreativa, och samtidigt självklara, användningen av upphovsrättsskyddad musik i svensk tv-produktion. I år har urvalet utgått från de nominerade bidragen i ”Årets Program/Programidé scripted”. Utmärkelsen hyllar den tv-produktion som med hjälp av musiken lyckats lyfta det rörliga materialet till en ny nivå. Årets jury har tittat på hur väl musiken och bilden samspelar i produktionen, kreativ höjd samt hur musiken lyfter produktionen. Mottagare av priset är de som skapat musiken tillsammans med produktionsbolaget bakom tv-produktionen.

Årets musikjury bestod av:
Patrik Sventelius, Senior Advisor, Stim
Oscar Fogelström, kompositör, låtskrivare och musikproducent
Maria Joelsson, produktionschef, Nordisk Film TV
Christer Åkerlund, producent, Meter Television
Marit Woody, kommunikationschef, Musikförläggarna

Här finns alla vinnare på Riagalan >