MF_pris

Tid till årets gala

Musikförläggarnas Pris

Musikförläggarnas pris, musikförlagens årliga hyllningsfest till låtskrivare och kompositörer, tar galapaus 2020. De fyra nominerade i varje priskategori kommer dock att offentliggöras och hyllas under hösten, men vinnarna och de nominerade får vänta med att ta emot publikjubel och priser till hösten 2021 då Musikförläggarna kommer att bjuda in till dubbelgala.

Det är första gången, sedan priserna instiftades för 17 år sedan, som musikbranschen alltså inte kommer att samlas under en galalunch i början av november. Detta på grund av Corona-viruset, de restriktioner som nu råder och osäkerheten inför höstens möjligheter att samlas. Men Musikförläggarnas pris 2020 kommer dock inte att gå obemärkt förbi. Juryarbetet är i full gång och i höst avslöjas de fyra nominerade i varje kategori och extra strålkastarljus riktas på var och en av dem. På Musikförläggarnas pris-galan 2021 kommer alltså även årets vinnare att firas riktigt ordentligt.

– Det känns extra viktigt i år att hylla våra fantastiska musikskapare som sätter Sverige på kartan med sina framgångar och ger oss en härlig blandning av musikupplevelser. Framförallt med tanke på att det är en utmanande tid för hela musikbranschen, precis som för resten av samhället och världen. Därför hoppas jag att de nominerade ska känna sig riktigt uppskattade och uppmärksammade trots att de får vänta ett år på prisutdelningsfesten, säger Kerstin ”Titti” Mangert, ordförande i Musikförläggarna.

 Vilka pristagarna i varje kategori blir kommer att vara pop- respektive konstmusikjuryns hemlighet fram till galan nästa år då vinnarna offentliggörs och tar emot sina statyetter. Kategorierna, i vilka fyra nominerade kommer att presenteras är: Årets textförfattare, Årets kompositör, Årets internationella framgång, Årets genombrott, Årets låt, Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera och Årets konstmusikpris – liten ensemble.

Årets kompositör

Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius [Sony/ATV Music Publishing Scandinavia]

Årets textförfattare

Frida Hyvönen [Manus]

Årets låt

Sexual (Neiked feat. DYO) – E. Stridh, V. Rådström och O. Olatunju [Kobalt Music, Warner/Chappell Music]

Årets internationella framgång

Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius [Sony/ATV Music Publishing Scandinavia]

Årets genombrott

Sara ”SHY Martin” Hjellström och Nirob ”SHY Nodi” Islam [BLNK Music/Kobalt Music]

Årets konstmusikpris – stor ensemble/opera

Anders Hillborg Violinkonsert nr 2 [Faber Music]

Årets konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik

Benjamin Staern Air – Spiral – Light [Gehrmans Musikförlag]

Årets mest spelade låt i samarbete med Spotify

The Ocean (Mike Perry) – M. Persson, S. Hjellström, N. Islam, D. Vangelis och A. Wiman [Publishing Company TEN, BLNK Music/Kobalt Music, Manus]

Musikförläggarnas hederspris

Karin Rehnqvist

Musikförläggarnas stipendium

Fanny Hultman och Madelene Eliasson (MADFUN)

Ladda ner 2017 års galatidning

Nyheter

 Musikförläggarnas pris