De är nominerade till Musikförläggarnas Pris 2020
2020.12.16
De är nominerade till Musikförläggarnas Pris 2020

Idag offentliggörs de låtskrivare och kompositörer som är nominerade i Musikförläggarnas Pris 2020. De som har chans att vinna presenteras i stämningsfulla filmklipp där violinisten Josefin Runsteen framför deras verk på folktomma arenor. Veronica Maggio, Ana Diaz, Jonathan Johansson, Mattias Larsson & Robin Fredriksson (Mattman & Robin) samt Max Martin & Oscar Holter är några av musikskaparna som är nominerade i de sju kategorierna.

Musikproducenterna och låtskrivarna Max Martin & Oscar Holter är nominerade både till Årets internationella framgång och Årets låt, för sin låt Blinding Lights som framförs av The Weeknd. Blinding Lights har slagit många rekord på amerikanska Billboard The Hot 100-listan, och har i skrivande stund över 1,7 miljarder streams på Spotify.

Artisten och låtskrivaren Veronica Maggio har chans att vinna både det prestigefyllda priset Årets kompositör och Årets låt. I den senare kategorin är hon nominerad med låten Blåmärkshårt (Mi Amor) som framförs av Miriam Bryant. Veronica Maggio och Miriam Bryant har skrivit låten tillsammans med Maja Francis och Johannes Runemark. 2019 släppte Veronica Maggio också sitt sjätte egna album, Fiender är tråkigt, som hon skrev tillsammans med Joakim Berg, Simon Hassle och Agrin Rahmani. Albumet nådde förstaplatsen på svenska albumlistan i november förra året.

– Så kul att vara nominerad! Hela 2019 var en oförglömlig bergochdalbana av låtskrivande, stråkinspelningar, konserter, bröllopstårta i baksätet på en taxi, videoinspelning med avsågat hagelgevär och tusen andra saker som jag för evigt kommer att tänka på när jag hör låtarna från Fiender är tråkigt. Hoppas att vi kan fira nomineringarna med annat än handsprit nästa år! säger Veronica Maggio.

Mattman & Robin har även de chans att ta hem priset för Årets låt, för Lose you to love me med artisten Selena Gomez. Låten har i skrivande stund drygt 590 miljoner streams på Spotify – en succé som fått duon att också bli nominerade i kategorin Årets internationella framgång.

– Det är sjukt stort för oss att bli nominerade till Musikförläggarnas Pris. Vi tackar ytterst ödmjukt för detta och längtar något oerhört att få umgås och fira med branschkollegor, vänner och familj på galan nästa år, säger Mattias Larsson och Robin Fredriksson om sina nomineringar.

Vinnarna av Musikförläggarnas Pris tillkännages vanligtvis på en gala, som 2019 hölls på Berns i Stockholm. Eftersom galan i år fick ställas in kommer vinnarna att offentliggöras och firas på nästa års gala. För att ändå hylla de nominerade 2020 har Musikförläggarna valt att presentera dem genom att publicera filmklipp där violinisten Josefin Runsteen framför delar av låtarna och verken på folktomma arenor. De stämningsfulla klippen, med musikframträdanden utan publik, är talande för de senaste månaderna och musikbranschens utmaningar.

– Även om vi inte kan ha en gala och fest i år ville vi på något sätt hylla alla fantastiska låtskrivare och kompositörer som är nominerade till Musikförläggarnas Pris 2020. Ett sådant här tufft år, och med den än mer utmanande tid som ligger framför oss, är det kanske viktigare än någonsin att visa uppskattning och tacksamhet till de som håller musiksverige levande, säger Marit Woody, operativ chef på Musikförläggarna. 

ALLA NOMINERADE I MUSIKFÖRLÄGGARNAS PRIS 2020:

ÅRETS KOMPOSITÖR
Carl Silvergran & Felix Flygare Floderer (Humble & Blisse) [Sony/ATV Music Publishing Scandinavia]
Linda “Miss Li” Karlsson & Sonny “Boy” Gustafsson [Warner Chappell Music Scandinavia]
Rami “Straynané” Hassen [Lilly Raye/Warner Chappell Music Scandinavia]
Veronica Maggio [Universal Music Publishing]

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE
Ana Diaz [Manus]
Iiris Viljanen [Manus]
Jireel Lavia Pereira [Nivy/Sony/ATV Music Publishing Scandinavia]
Jonathan Johansson [Universal Music Publishing]

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG
Daniel Caesar & Ludwig Lindell (Caesar & Loui) [The Kennel/Universal Music Publishing]
Ilya Salmanzadeh [Warner Chappell Music Scandinavia]
Max Martin & Oscar Holter [MXM/Kobalt Music, Wolf Cousins/Warner Chappell Music Scandinavia]
Mattias Larsson & Robin Fredriksson (Mattman & Robin) [Wolf Cousins/Warner Chappell Music Scandinavia]

ÅRETS GENOMBROTT
Elias Kapari [Universal Music Publishing]
Javier “Yei” Gonzalez [Baggpipe Studios]
Myra Granberg [Sony/ATV Music Publishing Scandinavia]
Thea Gustafsson (Becky & the Birds) [Sony/ATV Music Publishing Scandinavia]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – LITEN ENSEMBLE/KAMMARMUSIK
Anders Hillborg (The Breathing of the World) [Faber Music/CTM/Cosmos Music Publishing]
Djuro Zivkovic (Citadel of Love) [Manus]
Jan W Morthenson (Raga Zero) [Manus]
Tebogo Monnakgotla (The Flower and the Wind Demon) [Manus]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – STOR ENSEMBLE/OPERA
Anders Nilsson (Cellokonsert) [Manus]
Andrea Tarrodi (Aednan) [Albatross Musikproduktion]
Emmy Lindström (The Lost Clown) [Manus]
Marie Samuelsson (Brandnäva) [Gehrmans Musikförlag]

ÅRETS LÅT
Blinding Lights (The Weeknd)
– Max Martin, Oscar Holter, Abel “The Weeknd” Tesfaye, Ahmad Balshe, Jason Quenneville
[MXM/Kobalt Music Publishing, Wolf Cousins/Warner Chappell Music Scandinavia, Kobalt Music Publishing, Warner Chappell Music Scandinavia, Universal Music Publishing]
Blåmärkshårt (Mi Amor) (Miriam Bryant) – Veronica Maggio, Maja Francis, Miriam Bryant, Johannes Runemark
[Universal Music Publishing, Manus]
Lose you to love me (Selena Gomez) – Mattias Larsson, Robin Fredriksson (Mattman & Robin), Selena Gomez, Julia Michaels, Justin Tranter
[Wolf Cousins/Warner Chappell Music Scandinavia, Warner Chappell Music Scandinavia, Universal Music Publishing]
Pippi (Dree Low) – Salah “Dree Low” Abdulle, Jacob Jansson, Gustaf Montin
[Manus, Sony/ATV Music Publishing Scandinavia]

 

Här finns alla motiveringar

Här finns alla nomineringsfilmer