2020.06.24
Musik i livesändning och videos online, vad gäller?
Livestreamad musik och musikanvändning i olika typer av videos har ökat explosionsartat i och med att Coronapandemin satt stopp för konserter och andra irl-aktiviteter som nu flyttat in online istället. Det är inte alltid lätt att hålla reda på vad som gäller kring musikrättigheter och musikanvändning - vad man får göra och inte samt hur man går tillväga för att skaffa tillstånd eller licens. Här har vi därför sammanställt vanliga frågor och svar.

 

Jag vill livesända musik på nätet, vad gäller?

Nedan finns information om olika sätt man kan livesända på samt vad som gäller för musiken och innehållet i livesändningen. Informationen nedan gäller enbart för icke kommersiella syften, det vill säga att du som sänder gör det som privatperson och att livesändningen inte får innehålla sponsrade samarbeten med till exempel varumärken eller välgörenhetsorganisationer.

Olika sätt att livesända:

- Livesändning på Facebook, Instagram, YouTube eller Vevo:
Om du ska livesända på Facebook, Instagram, YouTube eller Vevo behöver du inte ordna någon licens tack vare de avtal Stim har förhandlat fram med plattformarna.

- Livesändning med sponsrat innehåll eller samarbeten
Om din livesändning innehåller sponsring eller betalda samarbeten behövs en licens direkt med musikskaparnas förlag eller musikskaparna själva. Om du vet vilket musikförlag som representerar musiken du vill använda hittar du länkar till deras hemsidor här. Om du är osäker kan du kontakta Stim eller ansöka om tillgång till Stims låtregister för att söka efter rättighetshavarna.

- Livesändning med biljettförsäljning eller annan form av ersättning/intäkter/crowdfunding:
Om du säljer biljetter till ett livesänt evenemang online eller om du säljer abonnemang så gäller en speciell prislista, kontakta Stims kundservice så hjälper de dig.

- Livesändning på egen webbplats:
Om du vill sända live på din egen webbplats eller en annan plattform finns det en Stimlicens för detta. Läs mer och skaffa din licens här.

o Behöver jag licens om jag direktsänder på Youtube och bäddar in det på vår webbplats?
Nej. Om livesändningen sker via Youtube, Facebook, Vevo eller Instagram behöver du inte skaffa en licens. Stim har redan förhandlat fram ett avtal med dessa som gör att låtskrivarna får betalt. Observera att videoklipp som finns tillgängliga efter en direktsändning på plattformen kan behöva en annan licens, läs mer i avsnittet om att lägga upp en video med musik på webben nedan.

o Kan jag låta klippet ligga kvar på min webbplats efter sändningen?
Ja, men det krävs oftast en särskild synkroniseringslicens, läs mer om detta i avsnittet om att lägga upp en video med musik på webben nedan. Synkroniseringslicens behövs aldrig för den som endast sänder sin egenkomponerade musik.

Frågor om innehållet i livesändningen:

- Får jag spela någon annans musik än min egen i min livesändning?
Ja det får du oavsett om du själv framför musiken eller om den spelas upp i bakgrunden i din sändning.

Men vill du ändra något i låten, till exempel göra en översättning eller ändra något i texten eller göra ett nytt arrangemang av den befintliga låten så måste du söka tillstånd från rättighetshavarna. Tillståndet söker du oftast via musikskaparnas musikförlag eller direkt hos musikskaparna själva. Om du vet vilket musikförlag som representerar musiken du vill använda hittar du länkar till deras hemsidor här. Om du är osäker kan du kontakta Stim eller ansöka om tillgång till Stims låtregister för att söka efter rättighetshavarna.

- Får jag visa noter och/eller sångtext i min livesändning?
Nej, för att få visa noter eller sångtext i en livesändning krävs tillstånd från rättighetshavarna. Tillståndet söker du oftast via musikskaparnas musikförlag eller direkt hos musikskaparna själva. Om du vet vilket musikförlag som representerar musiken du vill använda hittar du kontaktuppgifter till de förlag som har hand om tryckrättigheten här. Om du är osäker kan du kontakta Stim eller ansöka om tillgång till Stims låtregister för att söka efter rättighetshavarna.

o Får vi visa noter och/eller sångtext i vår livesända gudstjänst?
Ja, om kyrkan har CCLI:s streaminglicens får noter och sångtexter för de låtar som CCLI har i sin katalog visas i livesändning av gudstjänster.

Vill ni visa noter eller sångtext för en låt som inte finns i CCLI:s katalog behöver ni tillstånd från rättighetshavarna. Tillståndet söker du oftast via musikskaparnas musikförlag eller direkt hos musikskaparna själva. Om du vet vilket musikförlag som representerar musiken du vill använda hittar du länkar till deras hemsidor här. Om du är osäker kan du kontakta Stim eller ansöka om tillgång till Stims låtregister för att söka efter rättighetshavarna.

 

Jag vill lägga upp en video med musik på webben, vad gäller?

Nedan finns information för vad som gäller om du vill lägga upp en video med musik i på webben. Informationen nedan gäller enbart för icke kommersiella syften, det vill säga att du som sänder gör det som privatperson och att livesändningen inte får innehålla sponsrade samarbeten med till exempel varumärken eller välgörenhetsorganisationer.

Olika typer av video:

- En inspelning av din/er egen livespelning/konsert/framträdande:
Tänk på att om du spelar någon annans musik (gör en cover) så krävs det tillstånd från rättighetshavarna om du vill ändra i texten eller göra en egen tolkning av låten. Tillståndet söker du oftast via musikskaparnas musikförlag eller direkt hos musikskaparna själva. Om du vet vilket musikförlag som representerar musiken du vill använda hittar du länkar till deras hemsidor här. Om du är osäker kan du kontakta Stim eller ansöka om tillgång till Stims låtregister för att söka efter rättighetshavarna.

o på Facebook, Instagram, YouTube eller Vevo:
Om du vill lägga upp videon på Facebook, Instagram, YouTube eller Vevo behöver du inte ordna någon licens tack vare de avtal Stim har förhandlat fram med plattformarna.

o på egen webbplats:
Om du vill lägga upp videon på din egen webbplats eller en annan plattform så behövs en musiklicens från Stim.

- En video där du lagt till musik eller musik spelas i bakgrunden:
Vill du lägga upp en video/film där du lagt till musik till rörlig bild eller musik spelas i bakgrunden till det du gör i videon så behöver du en synkroniseringslicens från NCB.

Men det finns vissa undantag då det inte räcker med en synkroniseringslicens, då behöver du söka tillstånd direkt från rättighetshavarna, en så kallad direktlicens. Detta gäller för visa typer av Tv-produktioner, långfilm, reklamfilm, företagspresentationer, marknadsföring och beställningsmusik bland annat. Läs mer om det här.

Direktlicensen söker du oftast via musikskaparnas musikförlag, om du vet vilket musikförlag som representerar musiken du vill använda hittar du länkar till deras hemsidor här. Om du är osäker kan du kontakta Stim eller ansöka om tillgång till Stims låtregister för att söka efter rättighetshavarna.

- En video med sponsrat innehåll eller samarbeten
Om din video innehåller sponsring eller betalda samarbeten behövs en licens direkt med musikskaparnas förlag eller musikskaparna själva. Om du vet vilket musikförlag som representerar musiken du vill använda hittar du länkar till deras hemsidor här. Om du är osäker kan du kontakta Stim eller ansöka om tillgång till Stims låtregister för att söka efter rättighetshavarna.

- Får jag visa noter och/eller sångtext i min video?
Nej, för att få visa noter eller sångtext i en livesändning krävs tillstånd från rättighetshavarna. Tillståndet söker du oftast via musikskaparnas musikförlag eller direkt hos musikskaparna själva. Om du vet vilket musikförlag som representerar musiken du vill använda hittar du kontaktuppgifter till de förlag som har hand om tryckrättigheten här. Om du är osäker kan du kontakta Stim eller ansöka om tillgång till Stims låtregister för att söka efter rättighetshavarna.