2011 11 11

Vinnarna av Musikförläggarnas Pris 2011

Fredagen den 11 november var det återigen dags att hylla Sveriges främsta låtskrivare, kompositörer och textförfattare på galan Musikförläggarnas Pris 2011.

Priset delas ut till de svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare som på olika sätt utmärkt sig på ett förtjänstfullt sätt under den gångna perioden, som i detta fall löper mellan 1 juli 2010 ‐ 30 juni 2011. Det är numera en tradition; återigen hölls galan i Berns vackra salonger under en festlunch för runt 400 firande gäster. Nytt för i år var Niklas Strömstedt som konferencier och han förde galan i hamn med trygg och stadig taktpinne.

Efter en storstilad musikalisk kavalkad av alla nomineringar i de nio kategorierna återstod elva vinnare som fick ta emot prisstatyetter och publikens jubel.

Årets hat trick prickades in av Veronica Maggio som blev galans stora vinnare. Hon kammade hem priserna för Årets kompositör, Årets textförfattare och Årets låt. Hon delar pris och ära med Christian Walz i kompositörskategorin och med Christian Walz & Stefan Olsson för låten ”Jag kommer”Veronica fick motta priserna från i nämnd ordning; värden själv Niklas Strömstedt, Kristina Lugn och Efva Attling.

SMFF:s styrelse väljer mottagaren av Årets hederspris. I år föll valet på Mikael Wiehe, med motiveringen:

Han är ett självlysande exempel på att tiderna må förändras men det blir aldrig någonsin omodernt med engagemang och genuin uppriktighet. I över 40 år har han berikat oss med sin varma musik och sina tidslöst brännande texter, ett imponerande livsverk som fogats samman av sann musikalitet, helig vrede och medmänniskokärlek. Han är en levande legend och förebild för alla dom som kommer sen.

Wiehe tog emot priset av ”Så mycket bättre”‐kollegan Laleh.

Årets konstmusikpriser, som delas ut i samarbete med Sveriges Radio P2, tilldelades Anders Nilsson för verket ”Requiem” och Benjamin Staern för ”Bells and Waves”. Violinisten Linda Lampenius delade ut priserna. SMFF har även ett stipendium om vardera 25.000 kronor knutet till konstmusikkategorierna.

Låtskrivarduon Martin ”Max Martin” Sandberg & Johan ”Shellback” Schuster upprepade förra årets bravad och tog hem priset för Årets internationella framgång då bl.a. fyra av deras låtar samtidigt låg på topp 10 på Billboardlistan, inspelade av artister som Usher och Pink. Priset delades ut av Andreas Johnson.

Årets genombrott stod Daniel Adams-Ray för. Han tog emot priset av Darin.

Årets mest spelade låt var, enligt statistik från STIM, ”Från och med du” skriven av Oskar LinnrosChristian Olsson. Via videolänk bjöd Orup på sin version av vinnarlåten och grattade samtidigt pristagarna till vinsten.

Även i år bjöds det förstås på livemusik. En nykomling som hörts mycket på senare tid; Thomas Stenström, kom förbi tillsammans med ett par medmusikanter och spelade en akustisk version av ”Detsamma”. Goran Kajfes sju man starka jazzkombo Subtropic Arkestra avrundade prisgalan och bidrog med att rikta ljuset mot årets hyllningstema; den svenska jazzen.

Nästa år firar Musikförläggarnas Pris 10 år! Hur det ska firas och uppmärksammas ser vi redan fram emot!