Här är juryn för Musikförläggarnas Pris 2019

Fotograf: Camilla Svensk

2019.09.05
Här är juryn för Musikförläggarnas Pris 2019

Låtskrivarna Nirob ”SHY Nodi” Islam, Charlie Bernardo, Annika “Säkert!” Norlin, Mohombi och Maja Francis är nya namn i årets popjury för Musikförläggarnas Pris. Juryarbetet leds även i år av producenten och journalisten Christel Valsinger.

På onsdagen samlades popjuryn i Musikförläggarnas Pris 2019 till sitt första möte. Därmed börjar arbetet med att kora pristagare i de fem kategorier som ligger på popjuryns bord: Årets kompositör, Årets textförfattare, Årets internationella framgång, Årets genombrott och Årets låt.

Prisets andra jury, konstmusikjuryn, består av särskilt ämneskunniga personer inom området. De utser vinnare i de båda kategorierna Årets Konstmusikpris – liten ensemble/kammarmusik och Årets Konstmusikpris – stor ensemble/opera. Konstmusikjuryns arbete leds av dirigenten Andreas Lönnqvist tillsammans med dirigenten och operasångerskan Marie Rosenmir.

– Vi är stolta över att återigen kunna samla en så bred och namnkunnig jury för att utse årets vinnare. Juryns arbete och oberoende är direkt avgörande för prisets status, säger Elisabet Widlund Fornelius, VD för Musikförläggarna.

Musikförläggarnas Pris syftar till att hylla svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare, som ju är musikförlagens närmaste samarbetspartners. Priset instiftades 2003 och har sedan dess vuxit till ett av de mest prestigefyllda priser som en svensk upphovsperson kan vinna.

– Svensk musik är ett internationellt fenomen och förmodligen vårt viktigaste bidrag till den globala kulturen. Så vare sig pop- eller konstmusikjuryn har en lätt uppgift framför sig. Det finns fantastiskt mycket bra musik att välja på, säger Christel Valsinger, popjuryns ordförande.

Alla pristagare, förutom mottagaren av hederspriset, avslöjas vid en gala på Berns i Stockholm fredagen den 8 november. Vem eller vilka som får Musikförläggarnas hederspris, som utses av Musikförläggarnas styrelse, avslöjas redan under september månad.

Här är hela juryn till Musikförläggarnas pris 2019:

POPJURYN:
Christel Valsinger (ordförande)
Ametist Azordegan
Annah Björk
Magnus Broni
Lars Nylin
Sara-Märta Höglund
Nirob “SHY Nodi” Islam
Charlie Bernardo
Annika ”Säkert!” Norlin
Mohombi
Maja Francis

KONSTMUSIKJURYN:
Marie Rosenmir (ordförande)
Andreas Lönnqvist (ordförande)
Fredrik Andersson
Kjell Englund
Anna-Karin Larsson
Ella Petersson
Helena Wessman
Gregor Zubicky

Om Musikförläggarnas Pris
Musikförläggarnas Pris är ett musikpris som årligen delas ut till svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare – musikförlagens närmaste samarbetspartners. Priset instiftades 2003 av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till lyfta fram och uppmärksamma årets mest framstående svenska musikskapare samt föra svenskt musikskapande framåt genom att främja och inspirera alla som på ett eller annat sätt arbetar med att skapa musik.